fbpx

Brexit på plads – hva’ så nu, Danmark?

Jeg er netop kommet hjem fra Storbritannien. I London havde jeg i fredags derfor mulighed for at opleve den historiske dag, hvor Storbritannien langt om længe fik sin udmeldelse af EU formelt på plads. Fredag den 31. januar 2020 er en dag, som vil gå over i historien.

Dagen vil gå over i historien først og fremmest som en sejr for det britiske demokrati. De britiske vælgere stemte i 2016 for at forlade EU, men mange snubletråde har været spændt ud. I høj grad af EU – men også af det britiske underhus såmænd. Så vejen hertil de sidste 3½ år har langt fra været køn. Mange parter både i Storbritannien og ikke mindst i EU-systemet har bidraget til den uskønne proces. Men nu sker det altså: Folkets stemme er blevet hørt.

Storbritannien trådte ind i EF sammen med Danmark i 1973 og har på en lang række områder været en af Danmarks nærmeste allierede. Der har altid hersket en sund EU-skepsis på de britiske øer. Derfor havde det på mange måder også været godt for Danmark, hvis briterne var blevet i EU. Vi kommer til at savne dem.

Men det er jo ikke op til os. Det bestemmer briterne suverænt og det britiske folk ønskede sig mere politisk selvstændighed og mindre indblanding fra Bruxelles. Det forstår jeg virkelig godt.

Herhjemme har mediernes dækning af Brexit været meget negativ. Man kunne nærmest få indtryk af, at de britiske øer ville synke i havet, hvis briterne gjorde alvor af ønsket om forlade EU. Men Storbritannien skal nok klare sig. Ja, jeg tror faktisk, at briterne vil trives godt udenfor EU.

Men mange stiller så naturligt spørgsmålet: Hvilke perspektiver har briternes udmeldelse for Danmark? Og her er svaret, at vores drøm – vores vision – er, at danskerne også får en folkeafstemning om vores tilknytning til EU. En afstemning hvor danskerne får valget mellem det nuværende medlemskab og så et frihandels-samarbejde, der i højere grad baserer sig på tankerne fra det gamle EF-samarbejde.

Nu starter forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. Netop om vilkårene for frihandel. Og de bliver særdeles spændende at følge. For Danmark er det naturligvis afgørende, at der bliver lavet gode aftaler om frihandel, landbrugseksport, fiskeri m.v. mellem EU og Storbritannien. Som medlem af EU er det vigtigt. Men det kan også blive forhandlinger, der giver en ramme for, hvordan man kan samarbejde i Europa på et nyt grundlag. Hvor man kan finde hinanden i forhold til frihandel, men uden at være nødt til samtidig at have den politiske spændetrøje på i alle mulige andre forhold.

Helt grundlæggende er jeg tilhænger af EF og modstander af den politiske overbygning i EU. Jeg går ind for frihandel og tæt samarbejde om klima, miljø og andre afgrænsede områder. Men jeg er erklæret modstander af et EU, som til stadighed blander sig på flere og flere områder. Som stækker vores politiske selvstændighed. Som udfordrer vores demokrati og folkestyre.

Derfor håber jeg også, at Storbritannien ender med en frihandelsaftale og et tæt forhold til EU, som kan være den model, der kan være er reelt alternativ til Danmarks nuværende medlemskab af EU. Og at vi danskere på den baggrund kan få et frit valg: Ønsker vi at fortsætte som nu – eller ønsker vi at følge vore britiske venner i den model, de ender med?

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

 

Fik du også læst:

DF går sammen med røde partier om aftale, der stopper boligspekulanter
https://ditoverblik.dk/df-gaar-sammen-med-regeringen-og-roed-blok-om-boligaftale/

Brexit betyder optur for britisk økonomi
https://ditoverblik.dk/brexit-betyder-optur-for-britisk-oekonomi/

Skaarup går til minister om tyrkisk voldtægtslov: Kan den ramme turister?
https://ditoverblik.dk/skaarup-gaar-til-minister-om-tyrkisk-lov-der-vil-tillade-voldtaegt-kan-den-ramme-turister/

 

 

Rul til toppen