fbpx

Coronavirus kræver sammenhold, ansvarlighed og samfundssind. Det skal få os igennem den svære tid

Coronavirussen spreder sig hurtigt i Danmark. Derfor er det nødvendigt med en lang række meget vidtrækkende tiltag for at bremse smitteudbredelsen. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at der ikke bliver så mange smittede på én gang, at vores sundhedsvæsen mangler kapacitet til at følge med.

Derfor støtter Dansk Folkeparti den række af tiltag, som regeringen har annonceret, og som bl.a. vil have som konsekvens, at skoler og daginstitutioner lukkes ned, at ansatte i det offentlige såvel som det private i vid udstrækning skal arbejde hjemmefra, at ikke-akutte operationer og behandlinger i sundhedsvæsenet udsættes og at indendørs arrangementer med mere end 100 personer forbydes. Det kommer til at påvirke os alle. Foreløbig i en periode på 14 dage. Men sandsynligvis længere.

På Christiansborg er der generelt fuld opbakning til denne kurs. Men det er ikke blot de politiske partier, der skal stå sammen om at håndtere denne udfordring. Det skal vi alle. Virksomheder, butikker, uddannelsesinstitutioner osv. Samtlige borgere i vort land har et ansvar for at gøre alt, hvad vi kan, for at smitten bliver spredt mindst muligt. Det er afgørende, at vi lytter til myndighedernes anbefalinger og handler derefter.

For langt de fleste af os vil coronavirus ”bare” minde om en almindelig influenza. Men for de af vore medborgere, som er mere sårbare, er coronavirussen en potentiel langt større trussel. Det gælder for mange ældre og kronikere. Ja, i det hele taget mennesker med svækket immunforsvar. Det er først og fremmest dem, som vi skal beskytte. Det kræver, at vi alle tager situationen alvorligt. Lever op til vores ansvar. Står sammen. Udviser det som man med et godt gammeldags ord kalder for samfundssind!

Alvoren må efterhånden være gået op for enhver. Men vi må heller ikke gå i panik. Der er eksempelvis ingen grund til at hamstre madvarer og toiletpapir. Der er rigeligt med varer på lager, forsikrer dagligvarebutikkerne. Hylderne skal nok blive fyldt op igen. Så ro på.

Det er vigtigt at pointere, at regeringen og Folketinget fortsætter arbejdet. Der bliver selvfølgelig skåret ned på fysiske møder, ligesom ikke-akutte sager udskydes. Men folkestyret kører videre.

Et særligt fokus for os i Dansk Folkeparti er at sikre, at der bliver etableret den fornødne indrejsekontrol ved de danske grænser, så smitte også her kan bremses. Når vi her i landet iværksætter meget alvorlige foranstaltninger for at bremse smitteudbredelsen og beder danskerne indrette sig herefter, så bliver vi selvfølgelig også nødt til at sikre, at tilrejsende fra udlandet ikke tager smitten med sig ind i landet. Dette gælder også migranter, der kommer langvejs fra. Disse bør afvises ved grænsen.

Det kan ikke undgås, at den aktuelle situation vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for vort samfund. Derfor hilser jeg det også velkomment, at regeringen har præsenteret en række initiativer for at hjælpe nogle af de virksomheder, som bliver hårdest ramt.

Men jeg vil også foreslå, at man gør noget mere målrettet for de lønmodtagere, som kommer i klemme i denne situation. Der vil utvivlsomt være en del medarbejdere rundt omkring, som bliver sendt i hjemmekarantæne. Og disse vil have vidt forskellige vilkår på deres arbejdsplads. Nogen risikerer måske at stå helt uden indtægt i en periode. Det er selvsagt uholdbart.

En ide kan derfor være, at de mennesker, som kommer i karantæne uden løn, får en ydelse fra staten, evt. på dagpengeniveau, i den periode. Det er et forslag, som DF vil tage med i drøftelserne. Når vi som samfund beder en person udvise samfundssind og bidrage til indsatsen for at begrænse coronasmitten ved at gå i karantæne derhjemme, så er det selvfølgelig kun rimeligt, at solidariteten gælder begge veje og at vi som samfund giver en økonomisk håndsrækning.

Og helt generelt: Hellere gøre ”for meget” end for lidt. Det værste, der kan ske, er, at vi om nogle måneder ser tilbage på disse dage og uger og tænker, at der blev gjort for lidt. Det modsatte må hellere være tilfældet. Situationen er nemlig alvorlig. Vi skal handle derefter.

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

 

Rul til toppen