fbpx

Danskerne venter og venter: Hvornår kommer der svar om rækkefølgen for genåbning?

Selvom coronakrisen langt fra er ovre, så går det den rigtige vej. Smittespredningen ser på nuværende tidspunkt ud til at være under kontrol. Der er færre end frygtet på sygehusenes intensivafdelinger – og færre der har brug for respirator. Det er godt! Det er jo i realiteten det, det hele handler om.

Og måske de danskere, der de seneste dage har glemt anbefalingerne, skal huske, at de positive tal er kommet, netop fordi anbefalingerne ellers er blevet fulgt. Så mon ikke det er meget godt at holde fast og huske dem – også de kommende uger?

Holder vi fast i forhold til anbefalingerne, kan vi nemlig hurtigere åbne mere. Og denne gang skal partierne med i beslutningerne. For indtil nu har regeringen egenrådigt besluttet, hvordan genåbningen skulle foregå. Der har medført en del forvirring og modstridende meldinger. Senest med de zoologiske haver og dyreparkerne, som først måtte åbne, indtil regeringen pludselig mente, det alligevel var en dårlig ide. Eller med plejehjemmene, hvor myndighederne nu erkender, at man har håndteret retningslinjerne om muligheden for besøg på udendørs arealer alt for stramt. Det er ellers ikke usikkerhed, vi har brug for i denne tid….

I det hele taget mangler der en klar plan for, i hvilken rækkefølge genåbningen af Danmark kan foregå. Vi er alle enige om, at genåbningen skal foregå på en kontrolleret og sundhedsfaglig forsvarlig måde. Det betyder desværre, at alt ikke kan åbne igen på én gang. Sundhedsmyndighedernes anbefalinger danner rammen for, hvor meget og hvor hurtigt vi kan tillade os at åbne for aktiviteten i samfundet igen.

Men indenfor denne ramme er det en politisk beslutning, om eksempelvis efterskolerne skal åbne før caféerne eller idrætsklubberne. Eller om zoologiske haver eller forlystelsesparker skal åbne før bibliotekerne eller omvendt. Indtil videre ved ingen, hvordan rækkefølgen vil blive. Det skaber naturligvis frustration og usikkerhed blandt virksomheder og borgere.

Derfor skal vi politisk aftale en rækkefølge for genåbning. Naturligvis ikke med præcise datoer. Men en rækkefølge, så virksomheder, foreninger, kulturinstitutioner mv. ved, hvor de befinder sig i køen. Så ved man, hvad man har at rette sig efter.

Så når partierne mødes i morgen mandag med statsministeren, vil det være med krav fra os om netop det. I torsdags havde vi et møde, som handlede om, at der skulle laves en plan for møderne mellem statsministeren og partierne. Nu skal vi have en plan for rækkefølgen af genåbningen, når det sundhedsmæssigt er forsvarligt.

Vi ønsker selvfølgelig alle at komme tilbage til mere normale tilstande så hurtigt som muligt. Men ikke alt kan komme samtidig. Derfor skal der prioriteres. I DF vil vi bl.a. prioritere at få genåbnet efterskolerne hurtigt, så de ca. 30.000 efterskoleelever kan komme tilbage til deres skoler og få den sidste del af deres skoleår sammen med kammeraterne. For dem er det en ”once in a lifetime”-oplevelse, som aldrig kommer igen.

En anden prioritet for os er ikke overraskende ældreområdet. Mange isolerede ældre lider store afsavn i denne tid – især på vores plejehjem. Derfor haster det med at få nye retningslinjer for, hvordan de ældre kan se deres pårørende. Med afskærmning, øget brug af test, afspritning. Det giver sig selv, at der skal være den allerstørste forsigtighed i forhold til smitte, men med 1/3 af beboerne på plejehjem, der kun er der i et år, skal vi finde en løsning, så de ældre kan have kontakt med deres pårørende. Alt andet er ubærligt.

Men det er ikke kun på plejehjem, vi skal finde nye veje. Jeg får henvendelser vedrørende ægtepar, hvor den ene ægtefælle er dement og hvor dagtilbud for den demente, der skaber aflastning for den raske ægtefælle, i øjeblikket er aflyst. Her haster det også med at finde løsninger. Ellers risikerer vi, at den raske ægtefælle bukker under for presset. Tryghed for de ældre er afgørende – og bestemt ikke blevet mindre afgørende med coronasygdommen.

Så der skal hurtigt findes løsninger. For de ældre – for efterskoleeleverne. I det hele taget for rækkefølgen for genåbning. Så usikkerheden mindskes. Så danskerne ved, hvad deres politikere går efter i takt med, at det er forsvarligt at åbne Danmark mere igen.

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

 

Rul til toppen