fbpx

Det er snart jul. Og de svage ældre lades i stikken

Tænk sig. Det er snart jul. Mange steder gør man klar til hygge og nærvær. Det er tid til traditioner. Vi glæder os!

Men hos en del ældre er glæden til at overse. For de lades i stikken. Mange steder i landet er der nemlig store udfordringer med at levere den hjælp, som de mest udsatte ældre har krav på. Rengøring udskydes. Personlige plejeopgaver såsom et ugentligt bad springes over. Det er ikke værdigt i vores velfærdssamfund, at det på den måde er de mest udsatte, der nedprioriteres.

Senest har formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), oplyst, at KL og regeringen er i dialog om at skaffe ekstra sengepladser på landets plejehjem til brug for et presset sundhedsvæsen. Men prisen for, at KL kommer med de ekstra sengepladser på plejehjemmene, er en nødbekendtgørelse, der vil gøre det muligt for kommunerne at forringe ældreplejen endnu mere og udskyde eller aflyse praktisk hjælp til de ældre.

Det er helt uacceptabelt. De ældre, som har brug for – ja, og faktisk krav på – hjælp, har fortjent bedre!

Der kan ikke være tvivl om, at coronaen er en kæmpe udfordring for vores sundhedsvæsen. Men det kan ganske enkelt ikke være rimeligt, at det endnu engang skal være de svageste ældre, som skal betale prisen for at håndtere coronaen.

Vi har længe kunnet forudse, at der ville blive mangel på medarbejdere til ældreplejen. Og gang på gang har jeg de seneste år rejst netop det problem overfor regeringen. Appelleret til at man tog opgaven alvorligt. Jeg anerkender naturligvis, at presset på sundhedsvæsenet gør det nødvendigt med en akut indsats for sundhedspersonalet. En akut indsats, som er særlig nødvendig nu på grund af regeringens kluntede indgreb i sygeplejerskekonflikten i august.

Men problemerne i ældreplejen skyldes også i høj grad mangel på politisk prioritering. Manglende indsats fra regeringen og dens støttepartier.

Sammen har de nu lavet tre finanslove uden at give ældreområdet det løft, som området skriger på. Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup kaldte regeringens seneste finanslov for ”skuffende og beskæmmende”. Området er ganske enkelt ikke en prioritet for regeringen, kan man konstatere.

I stedet har man bl.a. indført minimumsnormeringer på børneområdet. Det er selvsagt fint at sikre, at der er personale nok til at tage sig af børnene i vores daginstitutioner. Men hvor skal personalet komme fra? I mange kommuner risikerer man, at man flytter personale fra ældreområdet til børneområdet. Men hjælpen til børnene skal ikke tages fra de ældre, der har brug for pleje og omsorg.

Derfor foreslår Dansk Folkeparti, at der skal indføres minimumsstandarder på ældreområdet. Hvis vi skal sikre værdighed på ældreområdet, kræver det, at området reelt prioriteres – mindst på højde med børneområdet. Med penge og personale. At man gør det mere attraktivt at arbejde indenfor ældreområdet. Vi må se mere fordomsfrit på, om private virksomheder kan hjælpe med at overtage nogle af de praktiske opgaver, så de ansatte i ældreplejen kan fokusere på omsorg og pleje. Ligesom vi skal opmuntre pensionister og efterlønnere til at hjælpe, hvis de kan og vil, uden at blive modregnet som i dag.

DF har altid vist, at vi mener det alvorligt, når vi taler om de ældre. Derfor har der altid være tale om forbedringer for de ældre, når vi har haft afgørende indflydelse i forhandlinger om finanslove og andet. I modsætning til denne regering og dens støttepartier. Nu har de foreløbig lavet 3 finanslove uden særlig opmærksomhed på de ældres problemer. Det viser sig nu i den virkelige verden. Så selvom det snart er jul. Og traditioner og nærvær er i højsædet, er der mange ældre, der ser frem til højtiden med uro i maven. Det er ikke vort velfærdssamfund værdigt!

De svage ældre skal ikke lades i stikken! Og slet ikke op til jul.

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Bliv gratis prøvemedlem af Dansk Folkeparti i resten af 2021

Får du nyhedsbrevet fra ditOverblik? Tilmeld dig her:

Fik du læst:

DF: Alle MF’ere skal bekende kulør, når der skal stemmes om Støjberg

DF-aftryk i fængselsaftale: Danmark lejer fængselspladser i Kosovo

For 20 år siden fik DF markant indflydelse og ændrede dansk politik for altid

Rul til toppen