fbpx

DF vil ikke måle sociale kompetencer

Christiansborg, den 10. februar 2010/kkb

Pressemeddelelse

DF vil ikke måle sociale kompetencer

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, vender tommelfingeren nedad over for Skolerådet og Bertel Haarders forslag om at måle folkeskoleelevernes sociale kompetencer.

– Jeg har meget vanskeligt ved at forstå, hvordan en borgerlig regering kan hoppe på sådan et påfund. Man kan ikke opstille en eller anden statslig formel for, hvordan man er en god kammerat, og jeg er imod, at skolen skal til at bedømme børnenes personlighed. Det er i virkeligheden et totalitært projekt, siger Marlene Harpsøe.

Marlene Harpsøe understreger, at det er vigtigt at bekæmpe mobning og drillerier i folkeskolen, men det opnår man ikke ved at bedømme elevernes sociale kompetencer.

– Det her er et forsøg på at ensrette børnene og få dem til at passe ind i nogle små kasser, men børn er levende væsner med en selvstændig personlighed. Nogle er bedre til at samarbejde end andre, og nogle er mere kreative end andre, men det gør ikke den første gruppe til bedre mennesker end den anden gruppe – og hvordan i alverden skal man bedømme så subjektive størrelser som kreativitet og samarbejde, hvem er det f.eks. der er skyld i, at en gruppe ikke kan samarbejde – det er jo ikke nødvendigvis den person, der ikke vil samarbejde med de andre i gruppen, siger Marlene Harpsøe.

Marlene Harpsøe understreger, at hun også ser et problem i, at man ved at bedømme en elevs sociale kompetencer i virkeligheden kommer til at bedømme elevens personlighed.

– Når man bedømmer elevens faglige egenskaber sker det ud fra objektive, målbare kriterier – eleven ved altså, hvordan vedkommende kan forbedre sig. Men kan man blive mere kreativ og kan man blive en bedre kammerat? Jeg mener også vi skal respektere enspænderen. Nogle børn har det måske bedst med at være mere alene end andre, og det gør dem altså ikke til dårligere mennesker. Dansk Folkeparti er imod, at vi laver en eller anden definition på, hvilken egenskaber man skal besidde for at være et ordentligt menneske, og det er dybest set det, vi er ude i, siger Marlene Harpsøe.

Rul til toppen