fbpx

Endelig ro om pensionsalderen!

I går var en dejlig søndag. Jeg så DGI’s Verdensholdet i Horsens – hold da op de er dygtige. Gode repræsentanter for Danmark. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel. Liverpool vandt og er snublende nær Champions League i næste sæson og – nå ja – regeringen droppede planerne om at hæve danskernes pensionsalder yderligere. Sikken en dejlig dag det var!

Et bredt flertal i Folketinget besluttede allerede i 2006 at hæve danskernes pensionsalder gradvis som følge af, at vi – heldigvis – lever længere. I 2011 blev denne beslutning endda fremrykket. Så vi har ligesom været der. Det er ikke nogen god ide at hæve danskernes pensionsalder yderligere. Hvis vi gjorde, ville det i høj grad også gå ud over nedslidte. Mennesker, der har behov for at kunne forlade arbejdsmarkedet og forhåbentlig få nogle gode år i ”den tredje alder”.

Så det er en rigtig god beslutning, som statsminister Lars Løkke Rasmussen søndag aften meddelte fra regeringspartiernes fællesmøde. Jeg har længe sagt, at Dansk Folkeparti ikke har ønsket at hæve pensionsalderen yderligere. Så jeg glæder mig selvfølgelig over beslutningen.

Og i stedet for at fortsætte en ufrugtbar diskussion om at tvinge danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, kan vi nu bruge kræfterne på at diskutere, hvordan vi gør det mere attraktivt og lettere at blive længere for de, der gerne vil og har helbredet til det. Det arbejde deltager vi meget gerne i. Det er en positiv og nødvendig dagsorden.

Ældresagen har for længst dokumenteret, at mange seniorer gerne vil arbejde i flere år end i dag, hvis de føler sig efterspurgte af virksomhederne. Og der kan gøres meget for at indrette jobbene, så det bliver mere tillokkende for seniorer at blive. Der er helt sikkert også meget, vi på Christiansborg kan gøre for dette. Men så sker det på en måde, som ikke forhindrer nedslidte i at kunne forlade arbejdsmarkedet efter de regler, vi har i dag.

For så bliver det ad frivillighedens vej. Så bliver det ikke en jagt på dem, der er nedslidte efter et langt og hårdt arbejdsliv, og som vi ikke bør tvinge til at blive længere på jobbet.

Godt, at der nu er ro om pensionsalderen!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Rul til toppen