EU bør lytte mere til folket

Denne uge har været præget af international politik. Statsministeren havde i begyndelsen af ugen besøg af Storbritanniens premierminister, Theresa May. I dag besøgte han så Kansler Angela Merkel i Tyskland og derefter går turen både til Lissabon og Madrid.

Sideløbende med det, har EU-tilhængere igen haft brug for at slikke sårene efter et valg i et EU-land, der ikke lige gik efter deres hoved.

Den siddende premierminister i Ungarn, Viktor Orbán, vandt nemlig endnu en gang en knusende sejr i forbindelse med valget i søndags.
Dette vakte ikke just jubel i EU-kontorerne i Bruxelles, da Orbán længe har talt for øget national selvstændighed, grænsekontrol og en stram indvandringspolitik.

Også her i Danmark gik EU-hylekoret straks i gang.
De Radikales Martin Lidegaard og Morten Helveg Petersen opfordrede ligefrem på nyhedsmediet Altinget til, at EU skulle indføre økonomiske sanktioner mod Ungarn!

Jeg er helt på linje med kritikken af Orbán på nogle områder. Blandt andet i forhold til hans syn på pressefrihed.

Men jeg forstår omvendt sagtens, at et land ønsker at værne om sin selvstændighed og selvbestemmelse og sikre sine grænser!

Sådan har de det som bekendt ikke hos De Radikale.

Det ungarske folk havde stemt forkert, måtte man forstå – så i De Radikales logik, fortjener landet en økonomisk straf! Ak ja..

Da Storbritannien i 2016 havde stemt om deres fremtidige medlemskab af EU, var reaktionen også arrogant og nedladende.
Det britiske folk havde stemt forkert og det skulle alle vide.
”I vil komme til at fortryde det” har Jean-Claude Juncker flere gange sagt.

Siden da, har vi været vidner til et hav af mediehistorier om, hvor svært det bliver for briterne at træde ud af EU og hvor dårlige, de er til at forhandle. Sideløbende med det, har EU’s Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, været på charmeoffensiv i blandt andet Danmark bare for at sikre sig, at alle forstår, hvem der er vennerne, hvem der er fjenderne og hvilke potentielle farer, der lurer i kulissen på grund af Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU.

Det er ikke et spil, som jeg synes, Danmark skal være en del af!

Derfor opfordrede jeg også først på ugen Statsministeren til, at han i forbindelse med Theresa Mays besøg i Danmark skulle gøre det klart, at Danmark ønsker Storbritannien som en del af det indre marked selvom de selvfølgelig samtidig skal have lov til at have fuld kontrol over deres grænser og indvandring.

I dag har Statsministeren så mødtes med Angela Merkel.
Jeg håber i den forbindelse, at han har taget sig god tid til at sætte sig ind i de bevægelser, der også er i gang i Tyskland i øjeblikket.

Eksempelvis, i forhold til den nye tyske indenrigsminister Horst Seehofer, som efter det ungarske valg benyttede lejligheden til at sende en opfordring til EU om, at de skal droppe den arrogante og nedladende politik, som de fører mod mindre medlemslande som Ungarn.

Jeg kan kun give den tyske indenrigsminister ret – og jeg håber, at Seehofer får opbakning af sin kansler. Vi har nemlig brugt for et EU, der tager mere hensyn til nationalstaterne.

Det er vigtigt, at EU snart vågner op.
For når det kommer til stykket, vil landenes befolkninger bestemme mere selv og derfor er det på tide, at EU begynder at lytte til det, som folket vil. Ikke det, som EU-systemet vil.

Scroll to top