fbpx

Folkestyret må skabe tryghed for borgerne – og aldrig give efter overfor ekstremismen

Christiansborg, lørdag den 23. juli 2011 Pressemeddelelse

Folkestyret må skabe tryghed for borgerne – og aldrig give efter overfor ekstremismen

– Ikke kun Norden, men hele verden, er i total chok over det terroristiske massemord i Oslo og på den lille ø, Utøya, hvor angiveligt mindst 80 unge skal have mistet livet i noget, som ligner henrettelser. Endnu en gang har ekstremismen vist sit onde ansigt, og endnu en gang må vi som nation stille spørgsmålet: Hvordan skal vi dog kunne hamle op med ekstremismen?

– Det dilemma, der møder os som politikere, og som vi skal tackle, er på &eacuten gang at skabe tryghed for vore borgere og samtidig fortsat bevare et frit og åbent samfund. At løse det dilemma, er ikke ligetil. Kun er vi, på trods af politiske modsætninger, enige om &eacuten ting: Folkestyret skal skabe tryghed, og vi vil aldrig give efter overfor ekstremismen – hvad enten den viser sig som nationalisme eller islamisme.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, ovenpå den ufattelige katastrofe i Norge i går.

– Meget kunne tyde på, at den nu pågrebne massemorder tilhører en højreekstrem kreds i Norge. Disse fanatiske nationalist-kredse kender vi desværre kun alt for godt i snart sagt alle vesteuropæiske lande, herunder Danmark. Det drejer sig typisk om unge mennesker, som i deres indestængte had mod muslimer og jøder, tyer til vold, siger Søren Espersen.

– Disse mennesker er en pestilens for vort frie folkestyre. Som tilfældet med deres våbenfæller i Hizb-ut-Tahrir er disse unge helt udenfor pædagogisk rækkevidde og skal bekæmpes med hård hånd, foragt og uforsonlighed. Vi, der hylder folkestyret, sætter en Berlinmur mellem den frie, skarpe politiske debat på den ene side og vold og terror på den anden side. Der er absolut ingen mellemstationer mellem debat og vold, siger Søren Espersen.

– Den højre-nationalistiske massemorder bærer ingen tegn på at have handlet spontant. Der har derimod været tale om en nøje planlagt handling. Det er præcist netop d&eacuter, man finder den onde ekstremisme.

– Ingen kan forestille sig det helvede, som de purunge socialdemokrater har måttet gennemleve på Utøya, mens denne koldblodige, hadefulde morder var i gang med sine henrettelser. Det er en begivenhed, som ingen af de overlevende nogensinde vil kunne glemme. Samtidig går tankerne til de unges pårørende – forældre, bedsteforældre og søskende, som nu har mistet en af deres kære.

– Fra Dansk Folkepartis side har vi opfordret den danske regering til i &eacutet og alt at stille viden og kapaciteter til rådighed for de norske myndigheder, skulle de ønske det. Da det synes oplagt, at der med hensyn til bomben i Oslo var tale om et direkte angreb på norsk demokrati, vil jeg samtidig opfordre statsminister Lars Løkke Rasmussen til nøje at lade sikkerhedssituationen omkring danske ministerier gennemgå. Det samme vil jeg, med hensyn til Christiansborg, opfordre Folketingets formand til, siger Søren Espersen.

Rul til toppen