fbpx

Fra grænse og til grænse – men dette land er vort

Jeg ser de bøgelyse øer ud over havet spredt,

så skært og skønt i solen, som aldrig jeg har set.

Jeg ved det, som de ligger der, så er der kun så kort

fra grænse og til grænse. Men dette land er vort.

Det virker helt naturligt at indlede dette ugebrev med L.C. Nielsens sang fra 1901, der så smukt omtaler vores dejlige Danmark og de øer, der ligger spredt rundt omkring i landet.

Jeg har i den seneste tid besøgt nogle af vores danske øer. I maj besøgte jeg således Samsø og Fanø, hvor jeg begge steder oplevede ildsjæle, der kæmper for at udvikle øerne, skabe fremdrift og arbejde hårdt for, at netop deres område bliver helt unikt.

Et eksempel var på Samsø, hvor en række borgere på eget initiativ har stiftet Samsø Bredbånd og sørget for, at der bliver leveret en ordentlig internetforbindelse til øen. Et andet eksempel var påFanø, hvor erhvervsdrivende har stor succes med at producere lokale varer af høj kvalitet.

Eksemplerne er ikke enestående. Der er masser af ildsjæle, som arbejder hårdt rundt omkring i landet og som fortjener stor ros for deres ukuelige kamp for at udvikle de områder, som hurtigt kunne blive afviklet, hvis det ikke var for dem.

Senere på sommeren går turen så til Læsø, hvor jeg glæder mig til at opleve, hvad øen har at byde på. Jeg har i hvert fald hørt, at stjernehimlen er helt ubeskrivelig deroppe mod nord.

Vi har i Dansk Folkeparti hen over de senere år fået nogle rigtig gode aftaler i stand til gavn for øerne og andre områder, der ligger langt fra København.

Sidste år gik vi forrest for at skaffe 95 millioner kroner, så øerne kunne halvere færgetaksterne uden for højsæsonen. Det har allerede givet en masse ekstra liv på øerne til glæde for turismen og indtjeningen hos de lokale erhvervsdrivende.

Fra 2019 har vi så sammen med regeringen skaffet 133 millioner kroner til yderlig trafikal ligestilling, der skal sikre, at det i store træk vil koste det samme at sejle til en af øerne, som hvis man kørte i sin bil.

Trafikal ligestilling har længe været en mærkesag for Dansk Folkeparti og det er en stor sejr for os, at det nu bliver en realitet. Derudover har vi også afsat midler til udvikling af landdistrikterne.

I denne uge går turen så til folkemøde på endnu en af vores øer. Denne gang i den østligste del af Danmark. Nemlig solskinsøen, Bornholm.

Og når nu landets politikere, erhvervsdrivende og interesseorganisationer traditionen tro samles på øen til fire dage med debat og god stemning, så er det måske lige dér, at man skal stoppe op og tænke sig om:

For er det ikke kun gavnligt for Danmark som helhed, at vi udflytter statslige arbejdspladser og dermed sørger for udvikling og fremdrift til hele landet?

Er det i virkeligheden mest København, der hægter sig af resten af landet og ikke omvendt?

Kunne alle partier arbejde for at gøre mere fra politisk side for at sørge for, at hele Danmark – og ikke kun storbyerne – blomstrer? Det ville komme os alle til gavn i sidste ende.

I 2015 offentliggjorde Arbejderbevægelsens erhvervsråd en alarmerende prognose: I 2040 vil hver tredje dansker være forsvundet fra kommuner som Læsø, Bornholm, Ærø, Lolland og Langeland.

Det er en prognose, der skal tages meget alvorligt og derfor arbejder vi i Dansk Folkeparti hårdt for at sikre de danske yderområder.

Hele Danmark har så meget at byde på – og derfor skal vi vedblivende sikre et Danmark i balance!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Rul til toppen