fbpx

Den frie bevægelighed over grænserne i EU skal tæmmes

Endnu et Folkemøde er overstået. Skønne Allinge som en fantastisk ramme om Folkemødet. Ikke mindst, når Bornholm viser sig fra sin smukkeste side med højt solskin.

Folkemødet har visse steder fået ry for at være en fest specielt for politikere, organisationsfolk og lobbyister. Noget rigtigt er der over det, men jeg har nu også haft fornøjelsen af at tale med rigtig mange forskellige danskere. Så ”folket” er bestemt også en del af Folkemødet. Gerne mere af det!

Politik fylder i sagens natur meget på Folkemødet. Således også i år, hvor det blandt andet skabte en del opmærksomhed, at jeg sammen med den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen satte fokus på de problemer, som den frie bevægelighed i EU skaber for Danmark.

Jeg tror, at langt de fleste er enige om, at det som udgangspunkt er godt og fornuftigt, at vi kan handle frit over landegrænserne i EU. Også at der er mulighed for, at man kan søge arbejde i lande, hvor der mangler arbejdskraft. Men i vanlig EU-stil er tolkningen af EU-reglerne løbet fuldstændig løbsk. Man er kommet alt for langt væk fra den fornuftige tanke om at sikre fri handel EU-landene imellem.

I dag giver reglerne for fri bevægelighed også mulighed for, at romaer kan rejse rundt i Europa for at tigge og samle flasker. At de kan slå sig ned i lejre, som vi eksempelvis har set i København.

Her lever romaer under uhumske forhold og skaber utryghed og uro omkring sig. Det har for mig at se meget lidt med fri handel og rimelige muligheder for at arbejde og studere i et andet land at gøre.

Samtidig undergraver vandrende arbejdstagere fra især Østeuropa de danske lønmodtagere. De bidrager i alt for mange tilfælde til løntrykkeri, dårligere arbejdsvilkår og social dumping. Ledige danskere holdes uden for arbejdsmarkedet, når det er billigere at ansætte en østeuropæer, som er villig til – eller snydes til – at arbejde under dårligere arbejdsvilkår end de, vi ellers normalt kender på det danske arbejdsmarked.

Og når man samtidig oplever, at østeuropæere kan sende eksempelvis dansk børnecheck hjem til børn i Rumænien eller Bulgarien, som aldrig har sat deres ben i Danmark, så er den jo helt gal.

Og det er også med henvisning til reglerne for vandrende arbejdstagere, at Danmarks ret til selv at bestemme, hvem der har ret til at opholde sig her i landet, er blevet knægtet af EU-domstolen. Blandt andet med den såkaldte Metock-dom, som gjorde det lettere at få familiesammenføring til Danmark, hvis blot man har været bosat i EU en periode. Helt tåbeligt.

Så der kan for mig at se ikke være nogen tvivl om, at tolkningen af EU’s regler om fri bevægelighed og vandrende arbejdstagere er kommet alt alt for langt væk fra fornuften.

Derfor opfordrer vi nu statsminister Lars Løkke Rasmussen til at indkalde til politiske forhandlinger om, hvordan Danmark offensivt kan gribe udfordringen an. Vi skal simpelthen have reglerne rullet tilbage til deres oprindelige formål. Og Danmark bør gå forrest i dette arbejde.

Under valgkampen i 2015 var DF og de tre partier, der er i regering i dag, enige om den EU-politiske aftale ”Dansk velfærd i Europa”, hvor vi blandt andet gav hinanden håndslag på, at vi skulle arbejde for at sikre, at danske velfærdsydelser bliver i Danmark og sikre, at EU ikke bliver en social union. Det var en rigtig god aftale set med DF-øjne. Men siden da er der sket for lidt. Det går for trægt med at få ført de gode intentioner ud i livet.

Det glæder mig derfor, at socialdemokraterne nu også har forpligtet sig på, at der skal konkret handling til på dette område. Det vil vi holde dem op på. Ligesom vi vil holde regeringen op på vores fælles aftale fra 2015.

Her til sidst. Alt handler jo ikke om politik… I disse dage cykler jeg Danmark rundt sammen med andre gode folk for at samle penge ind til BROEN, som er en organisation, der arbejder for at sikre udsatte børn mulighed for at have en aktiv fritid på linje med andre børn.

Det er et rigtig godt formål. I kan læse mere om vores tur og om BROENs gode arbejde via linket herunder.

BROEN Danmark Rundt 2017

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Rul til toppen