Hvad blev der af regeringens mål om et Danmark i balance?

Efter folketingsvalget i 2015 var der især ét område, som der skulle særligt fokus på: At skabe gode forudsætninger for et Danmark i balance.

Vi lagde da også rigtig godt ud med fine initiativer, der samlet set skulle være med til at sikre et sammenhængende Danmark. Ingen områder skulle halte efter – alle skulle med.

Vi fik skabt trafikal ligestilling til vores dejlige øer, hvilket blandt andet har medvirket til, at flere flytter til øerne og færre flytter derfra.

Vi har flyttet tusindvis af statslige arbejdspladser ind i landet.

Vi har styrket de regionale medier og sikret, at den ene af de to statsfinansierede landsdækkende taleradioer – nemlig Radio24syv – kommer til at have base vest for Storebælt.

Men trods disse mange gode initiativer, er der stadig hårdt brug for et fokus på et ”Danmark i balance”. Skal målet nås, kræver det et langt sejt træk. Ikke blot nogle få års indsats. Derfor må vi nu spørge regeringen: Er I stadig med på holdet? Vil I stadig et ”Danmark i balance”?

I dag fremlagde regeringen et nyt hovedstadsudspil, der skal skabe endnu mere vækst i København. Flere arbejdspladser, flere boliger. Målet er, at hovedstaden skal være blandt de førende byer i Nordeuropa, som Erhvervsminister, Rasmus Jarlov, sagde ved dagens pressemøde.

De fleste, der besøger Københavnsområdet, vil opleve, at vores hovedstad allerede nu buldrer afsted. Der er konstant gang i byggeri – nye boliger skyder op for at imødekomme efterspørgslen fra de mange mennesker, der gerne vil bo i København og det synes pludselig at være meget længe siden, at København var ved at gå fallit. Måske har mange glemt det?

I 80’erne var København i store vanskeligheder. Huse og lejligheder var ubeboelige. Gamle og nedslidte – og befolkningstallet raslede ned. Alene i 80’erne mistede København 40.000 indbyggere.
I 1990’erne begyndte udviklingen at vende igen, efter politisk enighed om, at der var behov for at gøre noget for at få hovedstaden tilbage på sporet.
København ér tilbage på sporet nu – og det er godt! Men det er andre områder af Danmark ikke.

Man skal ikke langt væk fra København, før man ser områder, hvor kommunerne kæmper en kamp for blot at sikre penge til basale velfærdsydelser til deres borgere. Skoler lukker, købmænd giver op og den sidste bus bliver sparet væk. Og på trods af at kommunerne har høje ambitioner om at tiltrække arbejdspladser – og nærmest vil forære grunde væk for at få virksomheder til at slå sig ned i netop deres område, så er det som oftest op ad bakke. Det gør, at borgerne i byen flytter væk. En ond cirkel, som skal brydes!

Jeg forstår fuldt ud, at nogle danskere derfor kan finde det lidt mærkeligt, når regeringen eksempelvis vil bygge helt nye øer omkring hovedstaden for at skabe plads til at udvide med nye arbejdspladser og boliger.
9 nye øer – blandt andet til erhverv – når kommuner i hele landet – ja, nogle ikke langt fra København, står klar med områder, der kunne være fremragende til etablering af nye industriarbejdspladser.

Det er fint med ambitioner for vores dejlige hovedstad. Men når nu København i forvejen har stor vækst, bør man så ikke i stedet have mere fokus på resten af Danmark?

I Dansk Folkeparti er vi slet ikke færdige med at tale om et ”Danmark i balance” – for vi har fortsat lang vej igen. Vi skal sørge for, at der kommer bedre uddannelsesmuligheder i hele landet og derfor vil vi blandt andet sikre, at 10 procent af alle universitetspladser fremover kommer til at ligge uden for de fire største byer. Det samme gælder for 50 procent af alle professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Dernæst vil vi gerne have en ny runde med flytning af statslige arbejdspladser. Vi har også ambitioner om at få skabt et mere retfærdigt udligningssystem, så vi sikrer mere ens velfærd til alle – uanset hvilket postnummer man bor i.

Min opfordring til regeringen er derfor:

Hold nu fokus på hele Danmark! Det er bestemt godt og vigtigt at have en velfungerende hovedstad – men skal vi sikre et ”Danmark i balance” kræver det vedholdende og intensivt fokus på de områder af vort land, hvor tingene ikke kommer af sig selv.

Med venlig hilsen
Kristian Thulesen Dahl

Scroll to top