fbpx

Jellingstenene er sikret

Jelling, søndag den 4. december 2011/RT

Jellingstenene er sikret

Det var kulturminister Uffe Elbæk (R), der i eftermiddag klokken 13.00 officielt indviede de nye montrer i glas og bronze, som fremover skal beskytte Jellingstenene, der også kaldes Danmarkshistoriens vugge. Men det var Dansk Folkepartis gruppeformand og finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, der nok var den mest tilfredse deltager ved indvielsen.

Det var nemlig Dansk Folkeparti, der i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2008 sikrede, at Jellingstenene med den historiske runeskrift nu bliver bevaret for eftertiden. Under nævnte forhandlinger fik DF nemlig afsat 150 millioner kroner til bevarelse af den danske kulturarv. Herunder 6,5 millioner kroner til sikring af Jellingstenene.

Når stenene kaldes Danmarkshistoriens vugge, skyldes det, at glosen ‘Danmark’ første gang nævnes på Jellingstenene, da Gorm den Gamle og Harald Blåtand ‘ristede sine runer’ i dem omkring år 985.

På den største sten, som er rejst af Harald Blåtand, står: ”Harald konge bød gøre disse kumler efter Gorm sin far og efter Thyra sin mor, den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne.

Beskyttelsen af runestenene sikrer man dels, at de kan bevares for eftertiden, men også at de er beskyttet mod hærværk, som da en 15-årig i februar i år hærgede stenene med grøn maling.

Og ikke nok med det. Pengene fra nævnte finanslov samt en donation fra Velux Fonden rakte også til, at installere klimaanlæg i montrerne, så stenene er bedst muligt beskyttede.

Rul til toppen