fbpx

Langt om længe: Aftale om genåbning af Danmark på plads

Langt om længe: Aftale om genåbning af Danmark på plads

Langt om længe har vi nu endelig en plan for genåbningen af Danmark. Det har vi efterspurgt længe. Sent i aftes blev det en realitet, da alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige blev enige om en rammeaftale om plan for genåbning af Danmark.

Genåbningsplanen betyder, at vi gradvist åbner Danmark. Målet er, at når de sårbare borgere og alle over 50 år, som ønsker at blive vaccineret, har fået det første stik, vil Danmark være næsten helt åbent igen.

Vi skal have hverdagen tilbage. De dele af erhvervslivet, som har været nedlukket, skal have mulighed for at tjene penge igen. Børn og unge skal tilbage på deres uddannelser.

I første omgang åbner flere butikker og liberale erhverv som f.eks. frisører lige efter påske. Ligesom eleverne i 5.-8 klasser vil kunne vende tilbage til skolen, i første omgang hver anden uge. Det samme gælder for elever på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.

Derefter åbner mere og mere hver 14. dag og den 21. maj vil Danmark være næsten helt åbent.

Det hele kan lade sig gøre ved, at man i åbningsfasen i forskellige situationer skal fremvise et coronapas.

Et coronapas er et bevis på, at man
enten er vaccineret
eller har en negativ test, som højst er 3 døgn gammel
eller har været smittet tidligere.

En fortsat massiv testindsats skal sammen med coronapasset være med til at bremse smittespredning, når vi åbner igen, og sikre, at man kan lukke hurtigt ned ved evt. lokale smitteudbrud. Det er afgørende, at vi undgår en tredje bølge af smittespredning og nye nedlukninger, som man desværre oplever i mange andre europæiske lande i disse uger. Test og coronapas er redskaber, som kan hjælpe os med det i overgangsfasen frem mod fuld genåbning.

Der er derfor aftalt en udfasning af coronapasset, der udløber til august for alle andre aktiviteter end turisme og rejser. Coronapasset bruges dermed i en overgangsfase til at sikre en sikker genåbning og har samtidig en endestation, når alle, der ønsker det, har modtaget en vaccination.

Det har i denne sammenhæng været vigtigt for DF at sikre, at alle de, der eksempelvis ikke har en smartphone eller ikke bruger digitale løsninger, kan få en fysisk version af coronapasset. Det skal være en nem og ubureaukratisk løsning.

Endvidere vil der være fokus på at sikre mere aktivitet og kreative kulturtilbud til plejehjemsbeboere, der for manges vedkommende har været isolerede gennem længere tid.

Det er samtidig aftalt, at der medio april fremlægges en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet.

Vi glæder os i DF over, at der nu er lavet en genåbningsplan for Danmark, der på en sikker måde genåbner og hvor vi samtidig gør hvad vi kan for at minimere smitterisici.

I kan se hele aftalen her: https://www.stm.dk/media/10258/rammeaftale-om-plan-for-genaabning-af-danmark.pdf

Og en praktisk oversigt her: https://www.dr.dk/nyheder/indland/fra-frisoerer-til-coronapas-det-betyder-aftalen-dig

Rul til toppen