Ny aftale sikrer, at nedslidte kan komme tidligere på pension

I den forgangne uge blev Dansk Folkeparti sammen med regeringen og De Radikale enige om en aftale om seniorpension. Endelig! Forhandlingsforløbet har været langt – og af og til spøjst – det kommer jeg tilbage til. Men vi fik lavet en god aftale. En aftale der kommer til at hjælpe tusindvis af mennesker, der er nedslidte, mere værdigt fra arbejdsmarkedet.

For ret skal være ret: Når man i årevis har haft et hårdt fysisk arbejde, som for eksempel en murer eller sosu-assistent har, så kan det være svært at arbejde, indtil man når folkepensionsalderen. Så jeg er glad for, at vi med denne aftale nu giver en hånd til dem, som ikke kan mere.

Godt nok har vi haft ordningen med seniorførtidspension. Men kun ca. 750 personer får p.t. hjælp via denne ordning. I stedet forventes den nye seniorpension at hjælpe over 17.000!

Den nuværende ordning med seniorførtidspension kræver nemlig, at man har en arbejdsevne på kun 7,5 time eller mindre om ugen. Med den nye seniorpension forhøjes det til 15 timer eller mindre, så langt flere kan bruge ordningen.

Og når man fremover får behov for seniorpension, skal man ikke først prøves i alle mulige andre typer jobs. Er man nedslidt i det seneste job, får man lov til at træde af arbejdsmarkedet – og det med en ydelse, der er på niveau med førtidspensionen. (18.875 kroner om måneden for enlige og 16.044 kroner om måneden for gifte/samlevende)

I dag kan man med den nuværende seniorførtidspension forlade arbejdsmarkedet fem år før pensionsalderen. Fremover forhøjes det til seks år.

Den nye seniorpension træder i kraft 1. januar 2020. Hvis altså partierne bag aftalen har flertal efter det kommende valg. Og det bestemmer danskerne selvsagt på valgdagen!

I starten af ugebrevet nævnte jeg, at forhandlingsforløbet har været en smule spøjst.

Med det tænkte jeg på Socialdemokratiet. For de har i månedsvis haft gang i deres millionkampagne om nedslidte. At nogle skal have ret til en tidligere folkepensionsalder end andre. I Dansk Folkeparti bød vi forslaget velkommen og sagde, at det indeholdt megen god musik. Men vi ville gerne holde Socialdemokratiet op på, at noget rent faktisk skulle ske for de nedslidte. At det hele ikke bare skulle handle om valgkamp.

Derfor opfordrede vi regeringen til at indbyde til forhandlinger, så Socialdemokratiet kunne få mulighed for at folde deres tanker ud og vi kunne omsætte dem til virkelighed. Til gavn for de nedslidte.

Men selvom vi havde hele syv forhandlingsmøder, fik vi aldrig noget som helst indblik i, hvem der skal have en tidligere folkepensionsalder og hvem der ikke skal. På de syv møder nægtede Socialdemokratiet at være konkrete om noget som helst i forhold til deres udspil. Vi kom ganske enkelt ingen vegne med dem.

Vi andre knoklede derfor videre og endte så med aftalen om seniorpension. En aftale som jeg er rigtig godt tilfreds med.

Nu er der så et folketingsvalg lige om hjørnet. Jeg er sikker på, at mange DF’ere har det ligesom mig: At vi glæder os til i valgkampen at fortælle om alle de gode ting, som vi har fået igennem de seneste fire år  – og hvad vi nu vil gøre i fremtiden, hvis vi får opbakning til det fra danskerne.

Jeg er i hvert fald klar. Og husk: En kamp er først afgjort, når dommeren fløjter af. Og med et folketingsvalg er det, når valglokalerne lukker på valgdagen kl 20!!

God søndag!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl


Fik du også læst

Peter Kofod: Bøller og islamister skal ikke have lov at true ytringsfriheden.
https://ditoverblik.dk/peter-kofod-boeller-og-islamister-skal-ikke-have-lov-at-true-ytringsfriheden/

Klimaforsker advarer om skinger klimadebat: Det burde ikke handle om røde bøffer og flyrejser
https://ditoverblik.dk/klimaforsker-advarer-mod-skinger-klimadebat-det-burde-ikke-handle-om-roede-boeffer-og-flyrejser/

Ældre Sagen: Seniorpension er godt nyt for de nedslidte
https://ditoverblik.dk/aeldre-sagen-ny-seniorpension-er-godt-nyt-for-de-nedslidte/

 

Scroll to top