Omskæringerne, der forsvandt…

Pia Kjærsgaards ugebrev

Somaliske pigebørn, som bor i Danmark, bliver alligevel ikke omskåret.

Det blev vi orienteret om i en forsidehistorie Weekendavisen – og lørdag-søndag blev historien viderebragt af andre aviser samt af radio og fjernsyn.

Jamen det var da herlige nyheder! Så behøver vi jo ikke at beskæftige os mere med det – eller hva´..?

Jo, for desværre læser journalister aviser præcist lige så overfladisk som andre avislæsere. Selv ikke de journalister, som skal viderebringe en tvivlsom historie, gider nærlæse den, inden de sender den videre – og sender den videre – og sender den videre. Indtil den ender i ukendelighed – som fjeren, der blev til fem høns.

Som den foreløbige kulmination har formanden for Den Somaliske Forening i Aalborg, med den mest udsøgte frækhed, anmeldt formanden for Aalborg Kommunes Børne og Ungeudvalg, Ib Rasmussen fordi denne var så modig og omsorgsfuld at han krævede iværksat en tvangsundersøgelse af en somalisk pige, fordi der var alvorlig mistanke om at hun var blevet omskåret.

Essensen af Weekendavisens historie er, at man ikke har fundet et eneste tilfælde af, at somaliske piger i Danmark er blevet omskåret i de senere år. Sådan står det direkte i overskriften. Men overskriften er direkte vildledende.

For givetvis er det rigtigt, at der ikke er fundet et eneste tilfælde.

Problemet er bare, at man ikke har ledt efter det tilfælde, for man har ikke undersøgt en eneste somalisk pige ordentligt!

Kun i Odense er der en grundig lægelig inspektion. Her bliver de somaliske piger undersøgt af skolelægen, når de starter i børnehaveklassen. Altså i fem års alderen. Og herefter er det slut med inspektionen.

Det krepérlige er bare, at så kan det også være fuldstændig ligegyldigt. For somaliere og andre afrikanske nationaliteter foretager traditionelt lemlæstelserne af pigerne, når disse er imellem 6 og 12 år gamle.

Denne – ikke helt uvæsentlige – detalje bliver i avisartiklen bortforklaret af den århusianske socialoverlæge Søren K. Sørensen, som siger: Vi spørger da til det, og det er ikke vores indtryk, at de unge piger skulle finde på at lyve…

Nej, hvorfor skulle de dog lyve…? Og hvorfor behøver en socialoverlæge at være så hjælpeløst naiv?

En af lægerne, der bliver citeret i Weekendavisens tvivlsomme artikel, er overlæge Bente Hansen, som leder kommunallægeordningen i København. Hun siger til citat: ..vi har ikke været involveret i sager, hvor piger er blevet omskåret, efter at familien er kommet til Danmark. Og videre siger hun: Jeg har aldrig oplevet problemer, når man har forklaret forældrene, at det ikke kan accepteres i Danmark, at pigerne bliver omskåret. Det har de været utrolig lydhøre overfor.

Et rent ud fantastisk citat. For havde Bente Hansen virkelig forestillet sig, at somaliske forældre, mens overlægen foretog sin moralske belæring, straks ville lægge alle kortene på bordet og tilstå?

Noget kunne tyde på, at overlæger er ligeså naive som socialoverlæger.

Men Weekendavisens tendentiøse overskrift om de manglende omskæringer er altså på to-tre dage, fuldstændig ukritisk, blevet til sandhed i Danmark.

Takket være en flok ukritiske journalister på landets dagblade, i radio og i TV.

Og det ender vel med, at alle vi, der har råbt vagt i gevær overfor pige-lemlæstelserne, bliver anmeldt til politiet af Den Somaliske Forening for at drive hetz mod somaliere…

Men inden formanden for Den Somaliske Forening i Aalborg, Ahmed Dualeh, bliver for fræk, vil jeg lige gøre ham opmærksom på, at jeg ikke tror ham over en dørtærskel.

Jeg er fuldstændig overbevist om, at der i vid udstrækning foretages lemlæstelse af afrikanske pigebørn – inklusive dem, der bor i Danmark. Jeg er fuldstændig overbevist om, at der i de seneste år formodentlig har fundet flere hundreder af omskæringer sted på herværende afrikanske pigebørn.

Og det vil jeg være overbevist om, indtil det modsatte – forhåbentlig ! – er bevist.

Jeg synes den allerbedste måde at få sagen dokumenteret på er, at der – som vi havde det bare for nogle år siden – indføres en obligatorisk, årlig læge-undersøgelse af alle børn i den skolepligtige alder. Og at undersøgelsen bliver seriøs og grundig.

Det vil Dansk Folkeparti nu stille forslag om i Folketinget.

Med venlig hilsen

Pia Kjærsgaard

Scroll to top