fbpx

Opfordring til statsministeren: Nu skal hjælpepakker ud at virke – men det skal sikres, at pengene hjælper de rigtige!

Det danske folkestyre har udvist stor handlekraft i forhold til coronakrisen. Et samlet Folketing er blevet enige om en lang række vidtrækkende – men nødvendige – tiltag. Bl.a. har vi lavet hjælpepakker for at holde hånden under det danske samfund, danske virksomheder og arbejdspladser for i omegnen af 280 milliarder kr. Vi har også givet hinanden håndslag på, at vi er villige til at investere et trecifret milliardbeløb yderligere, hvis det bliver nødvendigt for at få Danmark sikkert gennem krisen.

Det kan vi godt være stolte af. Men arbejdet med at sikre Danmark stopper naturligvis ikke her.

Nu skal vi sikre, at hjælpepakkerne kommer til at virke. Ud at arbejde. Og at pengene ender hos de rigtige og ikke i kyniske svindleres lommer.

For sporene skræmmer. Der er alt for mange eksempler på, at svindlere har haft mere eller mindre fri adgang til at fylde lommerne med penge fra de offentlige kasser. Vi husker alle skandalen om udbytteskat, hvor mere end 12 milliarder kr. endte hos de forkerte. Eller hvordan den svindeldømte Britta Nielsen over en lang årrække stjal penge fra Socialstyrelsen uden at blive opdaget.

Vi skal undgå fortidens synder. Men samtidig er det jo lige nu, at pengene fra hjælpepakkerne skal ud at gøre gavn. Ellers risikerer vi, at det hele kan være lige meget. Det er dilemmaet: Det skal gå hurtigt, inden virksomheder bukker under og arbejdspladser forsvinder. Men vi har heller ikke råd til at være naive og bare fylde svindlernes lommer.

Derfor skal vi sikre, at der er kontrol med, at pengene ender de rigtige steder – men uden at det bliver en alt for bureaukratisk og langsommeligt proces. Jeg vil derfor kraftigt opfordre til, at statsministeren (også her) sætter sig for bordenden for at sikre dette. Måske ved at lave en taskforce med særligt ansvar for udbetalingen af de 50 mia. kr., der de kommende uger kan blive udbetalt fra statskassen.

Mon ikke man kan komme langt med bl.a. en forholdsvis simpel manøvre om, at ansøgere skal opgive deres bankforbindelse, som så hurtigt skal bekræfte, om det er en kunde, man kender godt eller ej. De gode solide, som har været i branchen i årevis, skal nemlig hurtigt og nemt støttes – mens dem, der pludselig dukker op for at få fællesskabets penge, skal tjekkes en ekstra gang, før udbetalingen sker.

Det gør så, at alle ikke får pengene lige hurtigt. Og i mellemtiden er det afgørende, at bankerne udviser samfundssind og er sig deres ansvar bevidst for at holde hånden under økonomien i denne krisetid. Derfor er dette ugebrev også en meget klar opfordring til bankerne!

For helt ærligt, banker: I skylder!

Efter finanskrisen i 2008 og 2009 spændte samfundet et sikkerhedsnet på 3.000-4.000 milliarder kr. ud under bankerne. Det gjorde vi, fordi det var det rigtige at gøre for at holde hånden under dansk økonomi. For Danmarks skyld. Nu skylder I at udvise noget samfundssind til gengæld!

Mange virksomheder er i risiko for at gå konkurs under coronakrisen. Heriblandt mange ellers sunde og velfungerende virksomheder. Jeg hørte eksempelvis forleden et indslag i radioavisen om en frisør med salon i Kolding, som i disse uger naturligvis holder lukket, og hvor ejeren har mulighed for at få penge fra den hjælpepakke til selvstændige, som Folketinget har vedtaget. Det var lige præcis for at holde hånden under sådanne virksomheder, at vi har lavet dén hjælpepakke. Men ejeren risikerer at måtte lukke en ellers sund forretning, fordi banken ikke midlertidigt vil hæve hendes kassekredit.

Det er jo helt bizart. Tænk hvis banker og realkreditinstitutioner på den måde er medvirkende til, at ellers velfungerende virksomheder må lukke og slukke. Ganske enkelt fordi bankerne og realkreditinstitutionerne ikke er fleksible nok i deres sagsbehandling i denne særlige situation. Det er ellers netop i sådan en situation, som vi er i nu, at bankerne kan vinde noget respekt og genvinde noget goodwill i den danske befolkning ved at udvise ekstra fleksibilitet. Så en klar opfordring om nu at træde i karakter!

Folkestyret udviser sammenhold og handlekraft. Og nu skal det sikres, at hjælpen når frem til de rigtige. Myndighederne ved at lave ordentlig kontrol før udbetaling – bankerne ved at holde hånden under de gode virksomheder, indtil hjælpen når frem.

På den måde kan vi i fællesskab være med til at holde hånden under de rigtige!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Rul til toppen