fbpx

Regeringens automatpilot: Restriktionerne fortsætter – men vi har brug for lommer af åbninger!

I torsdags meddelte statsminister Mette Frederiksen, at restriktionerne fortsætter til udgangen af februar. For selvom tallene for smittede og indlagte ser bedre ud, er frygten for den muterede version B.1.1.7 stor. Den smitter mere end den oprindelige corona.

Jeg forstår alvoren. Vi skal holde smitten under kontrol. Derfor er der god fornuft i at fastholde restriktioner til i hvert tilfælde efter vinterferien i uge 7. Derefter må vi forvente, at antallet af vaccinerede indenfor risikogrupperne begynder at være så stort, at det kan få en mærkbar effekt på hvilke restriktioner, der er nødvendige.

Men selvom restriktioner skal fastholdes, er det ikke det samme, som at alle de nuværende restriktioner skal fastholdes. Regeringen har nemlig slået automatpiloten til og blot fortsat de restriktioner, der nu engang var samlet i pakken. Det startede før jul med restriktioner til 3. januar. Så blev de forlænget til 17. januar – derefter til 7. februar og nu altså februar ud.

Ved hver forlængelse har regeringen været så storsindet, at partilederne er blevet orienteret om regeringens beslutning. I torsdags blev vi således ved frokosttid indkaldt til et virtuelt møde kl. 14-15, hvorefter statsministeren holdt pressemøde kl. 18.

Fra DF’s side har vi med stigende intensitet spurgt til muligheden for at lave mere fleksible restriktioner. Lave lommer af åbninger, der vil gøre, at flere kan se logikken og fornuften i restriktionerne. Men også lommer af åbninger, der vil gøre det nemmere for danskerne at komme igennem den mørke tid.

Vi vil eksempelvis gerne have vurderet muligheden for, at mindre erhvervsdrivende kan åbne under kontrollerede former. I mange mindre handelsbyer er butiksejere ved at knække nakken – mange risikerer konkurs. De tjener ingen penge – hjælpepakkerne dækker kun delvist – og varelageret mister værdi hver eneste dag. En tøjbutik i en mindre handelsby der ellers nemt kan sikre, at der kun kommer et par kunder ind ad gangen. Den skal holde lukket, mens Bilka så kan sælge tøjet i stedet.

Eller hvad med skolerne? Det bør vurderes, om ikke højskoler og efterskoler kan lade eleverne komme tilbage med en negativ test. Ligesom lærerne vel også kan lade sig teste et par gange om ugen? Der er jo masser af ledig testkapacitet! Og i folkeskolen bør det vurderes, om elever kan komme tilbage i et afmålt tidsrum og få kontakt til deres lærer. Måske bare mødes til en tur i skoven? De har virkelig brug for kontakt – også for at holde motivationen oppe i forhold til den virtuelle undervisning.

Min pointe er, at det er forkert bare at lade restriktionerne fortsætte. Restriktionerne bør vurderes og vi bør se på, hvor det kan være mest sundhedsforsvarligt at lave lommer af åbninger. Der er nemlig både et hensyn at tage til at mindske smitterisikoen, men der er altså også et hensyn at tage til små selvstændiges vilkår og til specielt børn og unges mentale sundhed.

Fredag kom en rapport, der sandsynliggør, at Mette Frederiksen vildledte os alle omkring nedlukningen i foråret. Måske statsministeren bør bruge denne baggrund til at lukke os andre lidt mere ind i maskinrummet, så vi i fællesskab kan få os godt igennem også den forhåbentlig sidste omgang nedlukning før vaccinerne og foråret hjælper os til normale tilstande igen?

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl.

Får du nyhedsbrevet fra ditOverblik? Tilmeld dig her:

Fik du læst:

DF kræver svar fra Mette F: Hvorfor løj du om coronanedlukning?

DF: Forbyd Tyrkiet at drive moskeer i Danmark

Kinesisk rigmand kan med minkaftalen sende danske millioner i skattely

 

Rul til toppen