fbpx

Stop den Rigsretssag. Den er ude af proportioner!

Tirsdag den 2. februar står til at blive dagen, hvor et stort flertal i Folketinget igangsætter den kun 6. Rigsretssag imod en dansk minister.

Det står klart efter den forgangne uge, hvor en stor del af Venstres folketingsgruppe med formand Jakob Ellemann-Jensen i spidsen, alle hos de konservative og Socialdemokratiet gjorde klart, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal stilles for en Rigsret for hendes rolle i sagen om barnebrude på danske asylcentre. Da venstrefløjen og LA allerede havde meldt ud, at de ønskede det samme, var der derfor et meget stort flertal i Folketinget bag.

Det er historieskrivning at igangsætte en Rigsretssag. Men også – mener jeg –  en historisk fejltagelse!

For sagens substans kan slet ikke bære, at det massive apparat, som en Rigsret er, nu sættes i værk. 15 højesteretsdommere. Millioner og atter millioner af kroner i udgifter. Det er helt ude af proportion.

Vi støttede, at Inger Støjberg som minister greb ind, da det blev klart, at der var barnebrude, der boede sammen med ældre mænd i det danske asylsystem. Vi skal under ingen omstændigheder acceptere barnebrude i Danmark! DF har hele vejen igennem bakket op. Og det bliver vi ved med – også selvom alle andre, der også var med dengang, svigter.

Den såkaldte Instrukskommission, som har undersøgt, om adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, skete i overensstemmelse med reglerne, har udtrykt skarp kritik af Inger Støjbergs rolle i sagen. Det skal Folketinget selvfølgelig forholde sig til. Ministre skal holde loven.

Men når Folketinget skal sanktionere, at en minister eller hendes system ikke har holdt reglerne til punkt og prikke, skal alvoren selvsagt vurderes. Og hvad har været de praktiske konsekvenser af, at alle regler ikke er blevet overholdt her?

Nogle asylpar har i en kortere periode været adskilt fra hinanden, men har under hele forløbet haft ophold i Danmark med kost, logi, lægehjælp osv. Værre er det altså heller ikke.

Det har været sagt, at Støjberg skal for en Rigsret fordi, der skal være lighed for loven. Jeg siger, at hun ikke skal for en Rigsret – netop fordi der skal være lighed for loven!

Siden 1990 har Folketinget udtrykt kritik af ministre et hav af gange. Faktisk mere end 50 – men hver gang med en såkaldt “næse”.

Heriblandt er der ganske alvorlige sager om administrativ praksis i strid med love og konventioner, nødløgne og ministre, der har givet urigtige oplysninger til Folketinget. En række sager der, for mig at se, er langt alvorligere end Inger Støjbergs. Men her mente Folketinget altså ikke, at det var nok til at medføre en Rigsretssag…

Så lighed for loven er altså, at Støjberg behandles ligesom en lang række af tidligere ministre, der har fået kritik. Men det er åbenbart ikke nok! Det er som om, at når det handler om udlændinges rettigheder, skal hammeren falde hårdere… Den sidste Rigsretssag i starten af 90’erne imod Erik Ninn-Hansen handlede tankevækkende nok også om udlændingepolitik.

Når det alligevel ender med en Rigsret, så er det fordi venstrefløjen har set det som en mulighed for at slippe af med en af de toneangivende på udlændingeområdet.

Socialdemokratiet? Nedsættelsen af Instrukskommissionen var en del af den pris, som støttepartierne krævede for at bringe Mette Frederiksen til magten efter valget i 2019. Og med Jakob Ellemann-Jensens støtte til sagen, var det for fristende… Kun frygten for debatten om mink-skandalen – og dens følger i forhold til Mette Frederiksen har givet gjort det lidt vanskeligt…

Facit er, at Inger Støjberg nu skal for Rigsretten. Jeg håber og tror, at hun bliver frikendt. Og at hele denne proces for eftertiden vil komme til at stå som det, den er: En historiske fejltagelse!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Får du nyhedsbrevet fra ditOverblik? Tilmeld dig her:

Fik du læst:

Pia Kjærsgaard indstillet til stor pris: ”Uden hende, ville dansk udlændingepolitik ikke have forandret sig”

Ballade og splittelse i Venstre efter rigsrets-beslutning

Brexit inspirerer: Norske partier vil have ny EU-aftale

Rul til toppen