fbpx

Svenskerne – og deres herremænd

Pia Kjærsgaards ugebrev

Forrige søndag havde jeg en annonce i Dagens Nyheter, hvor jeg sagde tak for al den megen støtte, Dansk Folkeparti havde fået fra mange hundrede svenskere, og hvori jeg nederst i annoncen citerede fra den bunke af mails og breve, vi havde fået.

En ganske almindelig takkeannonce – og således måden, hvorpå jeg syntes, det var pænest og rigtigst at afslutte den månedlange krig på ord, der havde fundet sted over Øresund.

Om krigsafslutning blev der nu ikke tale. Vi havde gjort regning uden vært: Politikerne og chefredaktørerne – Sveriges moderne herremænd – blev stiktossede! Heremændene fik travlt med at forklare det svenske folk, at det var helt galt med den annonce. At der vistnok var sprogfejl, at det jo kun var knapt 800 svenskere, der havde bakket Dansk Folkeparti op, at vi var fulde af løgn, og at svenskerne jo stadigvæk skulle huske på og blive ved med at fortælle hinanden, at de allesammen var meget meget lykkelige for at få lov til at blive multietniske.

Jeg har netop siddet og bladret nogle af de mange udklip fra de svenske aviser igennem – og vil tillade mig her at citere noget af det. (På forhånd vil jeg dog gerne undskylde for eventuelle grammatiske fejl og andre sprogfejl og evt. danske vendinger i citaterne!)

Men lad os nu tage fat på den meget sigende citatbunke fra de svenske aviser. Det står efter gennemlæsningen så herefter alle frit for at vurdere, hvordan det står til i Sverige.

Nu försøker Dansk folkeparti sprida sin främlingsfientliga debatt över Sundet.
(Sydsvenska Dagbladet)

De svenskar som sänt e-post och brev til Pia Kjaersgaard er inte någtot uttryck för en bred svensk opinion – det handlar alltså om en sken-debatt där de aktiva gör sig till tolk för nationer och många enskilda människor utan att ha det minsta madat för att göra så.
(Helsingborgs Dagblad)

Det är ett ganska smart grepp med den här annons. Man märker att frågan håller på att dö ut i Sverige och man vill ha upp den på agendan igen.
(Skånska Dagbladet)

Pias rasist-utspel
(Aftonbladet)

190.000 kroner tog Dagens Nyheter för annonsen. Det motsvarar i dagens värde tämlingen exakt 30 gamla silverpenningar!
(Kvällsposten)

När Aftonbladets korrekturläsare tar sig an den danska annonsens svenska hälsningar, upptäcks inte mindre än 29 fel. De flesta af dessa fel är i själva verket inga fel – utan danska. Lars-Erik Edlund, språkprofessor, ser flera tecken på att det är danskar som skrivit texterna. Det finns notabla avvikelser i det svenska språk som används i breven, säger han.
(Dagens Nyheter)

Mycket tyder på att danskarna inte bara har en dålig uppfattning om debattklimatet i Sverige. De har inte heller förstått vilka regler som gäller för svenska medier: bydskap som kan bedömas som rasistiska, främlingsfientliga eller som hets mot folkgrupp får inte framföras.
(Sydsvenska Dagbladet)

Integrationsbarometern är svar nog på den främlingsfientliga Pia Kjaersgaards vulgära inhopp i den svenska valdebatten med sin främlingsfientliga annons, där hon tackar svenska folket för påstått stöd.
(Aftonbladet)

Kjærsgaard uttnyttjar i annonsen myten om att vissa saker sopas under mattan i Sverige, och att folket tycker något helt annat än politikerna.
(Dagens Nyheter)

Det är et utländskt parti som försöker styra den svenska valdebatten och det strider mod demokratins grundidé att folket själv ska bestämma vad den ska handla om.
(Dagens Nyheter)

Dansk folkeparti hade hoppats få ett nej på att få annonsen införd. Då hade partiet i alla fall fått stor publicitet och dessutom kunnat fortsätta sin kritik av de svenska medierna.
(Dagens Nyheter)


— Nej, jeg tror altså ikke, jeg orker at citere flere, der er oceaner af dem på mit skrivebord – og mange, der er endnu værre! Det har næsten været en uvirkelig oplevelse at gå disse svenske avis-klip igennem.

Og det er faktisk næsten ikke til at fatte, at en sådan forvrænget og pinlig måde at lave avis på og have folkestyre på eksisterer i et moderne vesteuropæisk land, som vi ikke alene er sammen med i EU, men som vi tilmed i et par menneskealdre har været sammen med i Nordisk Råd.

Det burde nogen nu gøre noget ved…

Med venlig hilsen

Pia Kjærsgaard.

Rul til toppen