fbpx

Trods genåbning er mange stadig udfordrede! – bl.a. turistbranchen som vi er i tæt dialog med

For et par dage siden blev alle Folketingets partier enige om en overordnet køreplan for genåbningen af Danmark. En sådan plan har været efterlyst længe. Det er rigtig godt, at danskerne nu kan se, i hvilken rækkefølge Danmark forventes at genåbne. Mange er glade – men andre er naturligt nok frustrerede og nervøse for deres forretning. Blandt andet turistområdet er særligt udfordret.

Lad os først huske: Genåbningen hviler på, at vi alle sammen også fremover udviser ansvarlig og hensynsfuld adfærd – holder afstand osv. Det er danskernes store indsats og høje ansvarsfølelse igennem corona-krisen, der har sørget for, at smittespredningen indtil videre er under kontrol. Det skal vi fortsætte med. Sammen med genåbningen vil der også blive lavet flere tests og større brug af værnemidler. Og udviklingen i smittespredning vil blive overvåget tæt, så man sikrer, at genåbningen foregår på en sundhedsmæssig forsvarlig måde og i det rette tempo.

Det betyder også, at det kan true genåbningen, hvis der er dele af landet, der ikke lever op til retningslinjerne – ikke udviser ansvarsfølelse og samfundssind. Derfor bliver jeg også bekymret, når jeg ser de høje smittetal på Københavns Vestegn, hvor der bor mange med indvandrerbaggrund. Det kan bringe genåbningen i fare – specielt i de store byer – hvis ikke også indvandrermiljøer tager sig sammen og respekterer reglerne.

Næste fase af genåbningen starter så småt allerede i morgen mandag. Over de kommende uger bliver det muligt for bl.a. detailhandel, udendørs idræt, de ældste klasser i folkeskolen og på efterskolerne, restauranter og caféer og kirker og biblioteker at komme i gang igen. Under overholdelse af de retningslinjer om afstand, hygiejne mv., som vil gælde på de forskellige områder.

Jeg tror, vi er mange, der ser frem til, at fodbolden kommer til at rulle igen på de danske stadioner. I første omgang uden tilskuere, men det bliver alligevel rart med dansk fodbold på tv. Og så er det faktisk også ekstra dejligt, at kirkerne snart kan åbne igen. Danmark er et kristent land. Og specielt i en krisetid har mange brug for at vide, at kirkerne er der for os.

En løsning for de ældste skoleklasser betyder også afklaring for de ca. 30.000 elever på landets efterskoler. Nu kan de se frem til at få afsluttet skoleåret på en god måde. Alt i alt betyder genåbningen derfor, at rigtig mange danske familier nærmer sig den hverdag, de kender.

Men for en del er det stadig markant anderledes. Nogle vil være skuffede over, at de ikke er med i næste fase. Museer, højskoler, forlystelsesparker og det meste indendørs idræt kan have en reel forhåbning om at åbne efter 8. juni, hvor fase 3 går i gang. Der forventes det også, at forsamlingsforbuddet kan hæves fra de nuværende 10 personer til 30 eller 50. Det kan betyde, at et udskudt bryllup kan holdes eller nogle af de mange konfirmationer, der venter, kan blive afholdt.

Ét sted, hvor man er særligt udfordret, er naturligvis turistbranchen. Vi har nemlig i Danmark en rigtig stærk turistbranche og tjener som land godt på at byde tusindvis af udlændinge velkommen hvert år. De fleste af disse turister kommer i løbet af sommeren og mange områder ved kysterne er helt afhængige af indtægterne fra disse turister. Derfor er det også mit håb, at vi igen i år kan byde velkommen til mange af de specielt tyskere og nordmænd, som normalt gæster vort land. Men det skal selvfølgelig ske i respekt for de sundhedsmæssige udfordringer, der er, når folk rejser mellem landene.

Vi er i tæt dialog med mange indenfor turistbranchen og vil medvirke til at finde gode løsninger. Det er eksempelvis slående, at smittetrykket er så forskelligt fra landsdel til landsdel. Måske dette kan bruges til, at der åbnes mere op nogle steder fremfor andre. Så der kan komme turister til de dele af vort land, der er så afhængige af netop denne industri.

Der er mange dilemmaer, der rammer os i forbindelse med corona-krisen. Vi må i fællesskab gøre alt, hvad vi kan, for at bringe vort land så sikkert gennem krisen som muligt.

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Fik du læst:

Ingen begrænsninger på muslimske begravelsesoptog, men kristne begravelser skal overholde corona-regler
https://ditoverblik.dk/ingen-begraensninger-paa-muslimske-begravelsesoptog-kristne-begravelser-skal-overholde-corona-regler/

Migranter fylder op på corona-afsnit
https://ditoverblik.dk/migranter-fylder-op-paa-corona-afsnit/

DF-kritik af udligningsaftale: Kommuner må ikke bruge flere penge på service
https://ditoverblik.dk/df-kritik-af-udligningsaftale-kommuner-maa-ikke-bruge-ekstra-penge-paa-service/

 

Rul til toppen