fbpx

Tryghed og tillid – også i dagpengesystemet! – Tak til FH for et godt udspil

Coronakrisen vil sætte sit aftryk i mange, mange år. Vort land taber milliarder af kroner på lukkede erhverv og tabt omsætning og selvom vi har meget at stå imod med på grund af Danmarks økonomiske styrke, vil vi se frem til en efterfølgende regning, der skal betales.

Professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Jesper Rangvid, var for eksempel for nylig ude med en melding om, at coronakrisen kan komme til at koste Danmark 500 milliarder kroner.

Et skyhøjt tal.

På den baggrund kan jeg godt forstå, at der er mange danskere, der er bekymrede. For hvad sker der, hvis de økonomiske udfordringer vokser og man en dag mister sit arbejde?

Mange danskere er helt afhængige af hver eneste krone, de får i løn – og hvis man pludselig skal på en dagpengesats, der er markant lavere end den indkomst, man har været vant til at få, kan konsekvenserne blive store.

Et godt og velfungerende dagpengesystem er derfor en afgørende del af et stærkt dansk velfærdssamfund. Det er en del af den danske model. Som sikrer, at virksomhederne ansætter så mange som muligt, når det går godt, men som også sikrer lønmodtagerne ordentlige vilkår, når det går skidt og virksomhederne bliver nødt til at afskedige.

Derfor mener vi i Dansk Folkeparti også, at det er afgørende for danskernes tryghed, at vi har et stærkt dagpengesystem. At fundamentet ikke skrider under familien, hvis man skulle være så uheldig i en periode at miste sit arbejde.

Men skal dagpengesystemet også i fremtiden være en del af rygraden i vort velfærdssamfund, skal vi være parate til at lave justeringer. For dagpengeniveauet bliver år for år udhulet af den skatteaftale fra 2012, som Socialdemokratiet lavede for at skaffe penge til at sænke skatten for topskatteydere. Så dagpengene følger ikke den generelle lønudvikling og gabet mellem lønnen og det, man kan få på dagpenge, bliver større og større.

Risikoen ved det er blandt andet, at flere og flere i fremtiden vil spare udgiften til a-kassen og i stedet satse på at klare sig selv. Men det vil undergrave det stærke fællesskab, dagpengesystemet ellers skal være.

Derfor er jeg glad for, at alle fagforbund under FH i går i fællesskab foreslog at styrke dagpengeforsikringen for de 2,3 millioner a-kassemedlemmer i Danmark.

Ifølge forslaget skal man, hvis man har en vis anciennitet, kunne modtage en højere dagpengesats på mellem 2000-4000 kroner om måneden alt afhængigt af hvor længe, man har været medlem af sin a-kasse.

Den højere sats skal gives de første tre måneder, man er på dagpenge.

Forslaget skal derudover sætte en prop i den løbende udhuling af dagpengene – som i fremtiden skal følge den almindelige løn- og prisudvikling.

Fundamentet for det danske velfærdssamfund er tryghed. Vi skal sikre et fleksibelt arbejdsmarked sammen med et stærkt socialt sikkerhedsnet – også kendt som flexicurity systemet.

Hvor vi passer på hinanden – skaber sikkerhed for, at vi ikke behøver gå fra hus og hjem, hvis en krise presser sig på.

Derfor mener jeg også, at det haster med at få lavet justeringer som dem, fagbevægelsen lægger op til. Og jeg håber, at forslaget kan få regeringen til at indkalde til forhandlinger, så vi i Folketinget kan enes om de nødvendige forbedringer.

Eneste hage ved fagbevægelsens forslag er, at de ikke har ideer til, hvorfra pengene til forbedringerne skal komme. Men vi kan i Dansk Folkeparti da godt komme med forslag. Vi bruger nemlig stadig ca. 33 milliarder kroner årligt på ikke-vestlig indvandring. Mon ikke vi kan finde pengene her?

Der bliver årligt smidt milliarder ud af vinduet på håbløse integrationsprojekter, bistand og ydelser, der er helt hen i vejret.

Fagbevægelsen har spillet ud. Vi har taget godt imod. Nu mangler vi kun, at Socialdemokratiet som regeringsparti snarest vil indkalde til forhandlinger.

Vi er klar! For vi skal sikre tryghed og tillid. Også i dagpengesystemet!

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl.

 

Får du nyhedsbrevet fra DitOverblik? Tilmeld dig her:

Fik du læst:

Skyder DF-forslag ned: Flertal vil ikke stoppe Tyrkiets indflydelse på moskéer i Danmark – Ditoverblik.dk

EU-kommissionen vil bestemme over coronapas – Ditoverblik.dk

Kristian Thulesen Dahl skuffet over genåbnings-aftale: “Det er noget krymmel” – Ditoverblik.dk

Søren Espersen om Meghan & Harry-kritik af det britiske kongehus: Det er så unfair – Ditoverblik.dk

Pia Kjærsgaard: Heste skal ikke sulte og dø for at få mere biodiversitet – Ditoverblik.dk

 

Rul til toppen