fbpx

Valg i Frankrig i terrorens skygge

Kristian Thulesen Dahls ugebrev

– tirsdag den 25. april 2017

Valg i Frankrig i terrorens skygge

Søndag blev første runde af det franske præsidentvalg afviklet under massiv bevogtning af skarpt bevæbnet politi og militær. Det er med andre ord et valg, der finder sted i terrorens skygge. Frankrig er et land i undtagelsestilstand.

De fem år, der er gået siden sidste valg, har ikke været gode for franskmændene. Derfor er det i virkeligheden heller ikke overraskende, at socialistpartiet, som er ved magten i dag, fik et historisk elendigt valg.

Den ”uafhængige” Emmanuel Macron, som har skabt sin egen politiske bevægelse ”En Marche!”, og Front Nationals Marine Le Pen blev valgets vindere og skal dyste om præsidentposten ved det afgørende valg den 7. maj.

Macron, der tidligere har været minister for socialistpartiet og for få år siden var næsten ukendt i den brede befolkning, er nu ifølge målingerne storfavorit til at blive Frankrigs næste præsident. Det er en imponerende bedrift, må man erkende.

Søndagens valg var en katastrofe for de traditionelle magtpartier og følger på den måde det mønster, vi har set ved en række valg i forskellige lande, hvor de gamle partier mister terræn. Marine Le Pen og Front National har aldrig været en del af parnasset, og mange vælgere har utvivlsomt også set Emmanuel Macron som en outsider, der står uden for det traditionelle partisystem. Franskmændene har stemt for fornyelse og imod det bestående politiske establishment, lyder kommentatorernes analyser.

Nu skal franskmændene ved valgets 2. runde om et par uger beslutte sig for, hvem der skal være præsident de næste 5 år. Det er deres valg. Et råd herfra skal være at lade franskmændene få fred til at træffe valget.

Søndag aften gik der ikke mange minutter fra, valget af Macron og Le Pen til anden runde var kendt, til en lang række EU-ledere havde bekendt sig til Macron. Man fik nærmest fornemmelsen af, at en række hovedstæder havde koordineret budskabet til franskmændene.

Det er trist! Det burde de holde sig for gode til. Det er som om, at en række af disse stats- og regeringschefer har svært ved at tackle den utilfredshed, der kommer til udtryk ved borgernes valg. Om det er USA med valget af Trump, Storbritannien med valget af Brexit eller nu Frankrig, hvor Le Pen er gået videre til anden runde. Vi ser den samme reaktion fra parnasset. Trist at de ikke håndterer det med større respekt overfor befolkningerne.

Måske der bare er mange borgere i de forskellige lande, som synes, at globaseringen har mange ulemper. Som ikke kan se, at de tjener på internationaliseringen. Som synes, at retningen mod et føderalt Europa er forkert. At de åbne grænsers politik giver utryghed. At indvandringen har skabt massive problemer med muslimske parallelsamfund og fundamentalisme, som vi kæmper med i dag.

Jeg håber, der på et tidspunkt lyttes. Valget i Frankrig er franskmændenes suveræne valg. Det skal vi respektere.

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Rul til toppen