fbpx

Vi må ikke igen svigte de ældre på plejehjem!

For mange af beboerne på vores plejehjem kan denne jul blive deres sidste. Vi må i fællesskab derfor sikre, at det bliver en jul med varme og næstekærlighed. Hvor der er den rigtige balance mellem de nødvendige foranstaltninger for at holde coronaen ude og så de menneskelige hensyn for de mennesker for hvem et plejehjem – netop – er deres hjem.

 

Under den første del af coronanedlukningen i foråret blev de ældre på plejehjemmene svigtet. Med isolation og ensomhed til følge. Hjerteskærende beretninger om ældre, der følte sig svigtet. Det var meget trist at være vidne til. Og det må ikke ske igen!

 

Man kan stille det spørgsmål, om det i det hele taget kan lade sig gøre at varetage både sundheds- og ældreområdet, når en pandemi rammer Danmark, sådan som minister Magnus Heunicke har måttet gøre det. Der er i den grad rigeligt at se til på sundhedsområdet alene.

 

Det er i hvert fald det indtryk, jeg sidder tilbage med, når eksempelvis et spørgsmål om besøgsrestriktioner på plejehjem fra DF’s dygtige ældreordfører Karina Adsbøl, mødes med et svar om, at det kan ministeren først svare på til januar. Det er jo meningsløst. Og i hvert fald ikke til nogen hjælp for de ældre på plejehjemmene og deres pårørende, som med bekymring ser frem mod julen. Jeg synes med rette, man kan spørge, om det ikke var bedre, om vi havde en minister, som alene skulle tage sig af ældreområdet…..

 

Selvfølgelig skal vi træffe forholdsregler for at værne de ældre mod coronaen. Men der er også et liv, som skal leves her og nu. Også selv om man hører til blandt de ældre, som bor på et plejehjem.

 

På et plejehjem kan ”næste år” eller ”efter coronaen” være meget langt væk. Så er det ubærlig lang tid måske kun at måtte få besøg af én enkelt udvalgt af sine kære. Eller måske ikke kunne få besøg af en besøgsven, som man ellers har været vant til.

 

Derfor er reglerne også mange steder for rigide i dag. Selvsagt i den bedste mening. Men man er gået for langt.

 

Den kritik lyder også fra eksempelvis Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, som kalder de nuværende besøgsrestriktioner for ”umenneskelige”. Og fra direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, som finder restriktionerne ”brutale”. Og siger, at man i Ældre Sagen mærker ”en tiltagende bekymring og usikkerhed omkring julen, for det er dobbelt hårdt at sidde alene i julen”.

 

Vi skal finde løsninger, så restriktionerne lempes og nærhed og menneskelighed får bedre plads på vores plejehjem i julen. Hvor beboerne bevarer deres selvbestemmelse. Finde en bedre balance. Det kan vi, hvis vi prioriterer det.

 

Med den rette brug af test og værnemidler. For både beboere, ansatte og pårørende. Lokaler, hvor man kan holde ordentlig afstand osv. Og hvis man nogle steder lokalt ikke har den fornødne plads, så må man evt. leje egnede lokaler. Det skal løses.

 

Og så er det selvfølgelig kun rimeligt, at staten kompenserer kommunerne for evt. ekstra udgifter i den sammenhæng. Ligesom man allerede kompenserer regionerne for de ekstraudgifter på sundhedsområdet, som coronaen skaber. Det skal løses.

 

For vi må ikke en gang til svigte de ældre på plejehjem!

 

Med venlig hilsen

 

Kristian Thulesen Dahl

 

 

Får du nyhedsbrevet fra ditOverblik? Tilmeld dig her:

 

Fik du læst:

 

DF: Almindelige danskere betaler prisen for rød bloks grønne bilplan

 

Eksperter: Magtfuld statsminister mangler modspil fra embedsmænd

 

Vrede efter mink-samråd: “Alt det vi hører er skandaløst”

 

Rul til toppen