fbpx

Vil regeringen reelt et Danmark i balance? Eller skal det blot lyde godt?

De fleste af jer, der læser mine ugebreve, ved, at jeg bor i Thyregod, men arbejder på Christiansborg i København. Det betyder, at jeg som regel deler ugen op – tilbringer de fleste af hverdagene i København – weekenderne hjemme i det jyske med min familie.

Flere gange om ugen bliver Storebælt derfor krydset og jeg er således en af dem, der har det helt tæt inde på livet, hvordan debatten og den måde, man ser udfordringerne på i København, ofte er ret anderledes end i de områder af landet, som nogle stadig betegner som ”udkantsdanmark”.

Et godt eksempel er boligmarkedet. Lige nu diskuteres det intenst i København, om der er brug for et indgreb på boligmarkedet. Priserne i hovedstaden er skudt vildt i vejret og husene – specielt lejlighederne – bliver solgt næsten før, de kommer til salg. I Thyregod og mange andre mindre byer er priserne måske stoppet med at falde og nu håber man, at opsvinget betyder, at huset overhovedet kan blive solgt.

Eller når der diskuteres infrastruktur. Dér handler det ofte i København om den kollektive trafik. Hvordan man kan stoppe bilernes fremvækst. Derfor er der ofte en del mindre forståelse for udbygninger af vejnettet. I mange mindre bysamfund er bilen og gode vejforbindelser derimod fuldstændig afgørende for at få dagligdagen til at fungere.

I onsdags kom regeringen med et udspil, der skal skabe mere balance på uddannelsesområdet. Og lad det være sagt med det samme. Der er meget fornuftigt i det. Ja – man skulle næsten tro, at de havde søgt inspiration i Dansk Folkepartis landdistriktsudspil, som vi publicerede for et par måneder siden. Læs evt. selv med her: Landdistriktsudspil.pdf (danskfolkeparti.dk)

Her problematiserer vi blandt andet, at hele 80 procent af de videregående uddannelser ligger i de fire største byer. Det skaber nemlig stort pres på vores store byer, når så mange unge hvert år skal finde boliger i et boligmarked, der i forvejen er presset.

Flere uddannelser uden for de største byer kan skabe grobund for, at mange bliver i lokalområdet, når de skal have arbejde og stifte familie.

Det skaber liv i hele landet – og det vil medvirke til, at der er en bedre balance i vort land. Til fordel for byerne, som kan blive aflastet og til fordel for provinsen, som ikke affolkes.

Forskellen på vores forslag og regeringens forslag er dog, at regeringen håber på, at de unge vil søge til uddannelserne udenfor de største byer af sig selv. Det tror vi ikke helt på. Derfor foreslår vi mere attraktive campusmiljøer, hvor de studerende får følelsen af at være del af et større fællesskab.

Vi foreslår også, at praktikpladserne følger med i forhold til de uddannelser, man vil flytte ind i landet.

Vi foreslår også – efter inspiration fra Norge – en økonomisk gulerod til de unge, som bosætter sig i et landdistrikt og tager arbejde i området efter endt uddannelse. En model kan være, at man kan få eftergivet 50 procent af sin studiegæld.

Det er fint at diskutere et Danmark i balance på uddannelsesområdet. Men det rækker langt fra. Derfor har vi også mange flere forslag til at styrke landdistrikterne.

Vi skal fortsætte med at sikre en rimelig fordeling af statslige arbejdspladser i hele landet. Ligesom vi skal styrke dagligvareområdet, så vi kan sikre nem adgang til dagligvarebutikker i hele landet.

Vi mener også, at nærdemokratiet skal styrkes. For eksempel ved at landsbyens borgere får mulighed for en folkeafstemning, hvis ens byråd vil lukke byens skole. Skolen er ofte en livsnerve i lokalsamfundet.

Og så skal man selvfølgelig have adgang til de samme muligheder i landdistrikterne som i byerne, når det gælder bredbåndsforbindelser. Det er helt afgørende for, at virksomheder kan slå sig ned i lokalområdet – ligesom det er nødvendigt for eventuel hjemmearbejde.

Vil vi et Danmark i balance – vil vi sammenhængskraft i vort land – er der mange områder, der skal i spil.

Regeringens nye udspil rummer en del af det, vi selv lægger op til. Men jeg håber samtidig ikke, at regeringens udspil lukker mulighederne for de mange andre ting, vi også har brug for.

Danmark er et lille land. Men forskellene mellem land og by bliver desværre større og større. Det er hverken i de større byers eller landdistrikternes interesse.

Derfor ser vi frem til forhandlingerne. Og håber, at regeringen reelt vil et Danmark i balance – ikke at det blot skal lyde godt…

Med venlig hilsen

Kristian Thulesen Dahl

Får du nyhedsbrevet fra ditOverblik? Tilmeld dig her:

Fik du læst:

Sverige: Asylansøger voldtog 14-årig – kan ikke udvises, fordi han nægter coronatest – Ditoverblik.dk

DF bakker op om udflytning af uddannelser: ”Vi har et skævt Danmark” – Ditoverblik.dk

”Mattias Tesfaye har holdt Folketingets partier for nar” – Ditoverblik.dk

Rul til toppen