Holdninger

Erhverv

Vi mener

  • Danske virksomheder skal sikres de bedst mulige rammevilkår, og især små, familieejede og mellemstore virksomheder bør tilgodeses.
  • Forudsætningen for fremtidig vækst og velfærd er, at der er danskere, som tør starte egen virksomhed. Derfor har vi brug for hjælp og opmuntring til, at flere bliver iværksættere og selvstændige.
  • Unødigt bureaukrati og administrative byrder afskaffes.
  • I Danmark skal vi ruste os bedre mod cyberkriminalitet.

EN ERHVERVSPOLITIK, DER GØR HELE DANMARK RIGERE

Vores virksomheder er rygraden i dansk økonomi og fundamentet for vores velfærdssamfund. Danske virksomheder repræsenterer hundredtusindvis af arbejdspladser og udgør både direkte og indirekte fundamentet for hele samfundsøkonomien.

Danmarks store virksomheder klarer sig godt. Det kan vi være stolte af, og vi skal sikre, at den udvikling kan fortsætte. Men langt de fleste virksomheder i Danmark er små- og mellemstore virksomheder. Mange af disse – fra den lokale VVS-værksted over tøjforretningen til vognmanden og bageren – tynges ned af papirnusseri og bureaukrati og ikke mindst verdens højeste skattetryk. Det er en trussel imod dansk økonomi og kan afskrække fremtidige generationer fra at tage besværet og løbe risikoen ved at starte deres egen virksomhed.

For Dansk Folkeparti udgør de selvstændige erhvervsdrivende den vigtigste økonomiske motor i vores samfund. Derfor skal der gøres op med de udfordringer, som fylder dagen med bøvl og besvær.

Væk med bureaukrati og overflødige regler

Desværre bevæger iværksættere sig ofte rundt i en jungle af regler, både når de opretter deres virksomhed og i den daglige drift. Det går ud over Danmarks konkurrenceevne og det hæmmer oprettelsen af flere arbejdspladser. Dansk Folkeparti mener, at der skal luges grundigt ud i regler og bureaukrati. Overflødigt og generende papirnusseri skal fjernes, og virksomhedens samarbejde med det offentlige skal forenkles. Det offentlige skal se det som en af sine vigtigste opgaver at hjælpe de lokale virksomheder.

Langt hovedparten af det bureaukrati, vores erhvervsdrivende slås med, kommer fra EU. Det gælder f.eks. bæredygtighedsdirektivet og arbejdstidsregistrering. Men Danmark er duks i EU og implementerer ofte nye bureaukratiske krav fra Bruxelles længe før de andre lande, som vore virksomheder konkurrerer med. Derfor vil Dansk Folkeparti ændre reglerne, sådan at et nyt eu-direktiv eller forordning først træder i kraft, når samtlige EU-lande har implementeret det. Det giver lige vilkår og sikrer en fair spilleplade for danske virksomheder.

Små og mellemstore virksomheder

Det skal være lettere at oprette og drive små- og mellemstore virksomheder i Danmark.

Alt for mange iværksættere får i dag afslag på en bankkonto. Det hæmmer lysten til at blive selvstændig, og det koster arbejdspladser, som kunne være skabt. Derfor skal små og mellemstore virksomheder have ret til en erhvervskonto.

Vi skal også ændre på de grundvilkår, som den enkelte virksomhed har. Det gælder f.eks. betalingsfrister, hvor vi vil have et loft på en betalingsfrist på 30 dage, så mindre virksomheder undgår likviditetsudfordringer, når de handler med større virksomheder. Dansk Folkeparti vil endvidere lempe på kapitalkravene for de erhvervsdrivende, som ikke har konkurser i bagagen, så det bliver nemmere at starte ny virksomhed.

Iværksætterkultur

Danmark er desværre et af de europæiske lande med færrest iværksættere. Alt for megen energi og talenter går tabt, fordi vi ikke formår at skabe de rette rammer for iværksættere. Det skal der ændres på. Der er brug for en samlet iværksætterplan, som ikke mindst kan hjælpe til at holde liv i udkantsområderne.

Dansk Folkeparti ønsker, at de unge allerede i folkeskolen skal lære om muligheden for at blive selvstændige virksomhedsejer. Eleverne skal bibringes det indtryk, at det både er realistisk og spændende at sætte gang i sin egen virksomhed.

 

 

Afgifter og skatter

Danmark er et af de dyreste lande at leve i. Høje skatter og afgifter – især i klimaets navn – er med til at forringe den danske konkurrenceevne. De er en daglig økonomisk belastning for borgerne og en administrativ byrde for virksomhederne. Hertil kommer, at Danmark har verdens højeste moms, og en lang stribe afgifter – bl.a. på konsum-is, kaffe, øl, chokolade, sukker og mousserende vin. Vi betaler også afgifter, når vi arver eller får større gaver fra vores familie; når vi køber bil, bruger benzin, passerer Storebæltsbroen eller blot parkerer i en storby. Med andre ord: Danmark er gået afgift-amok. Og det skal laves om. Skattetrykket skal ned og der skal ryddes op i punktafgifterne, som først og fremmest rammer danskere med lave indkomster.

Teknologi

Dansk Folkeparti vil sikre udbredelse af de bredbåndsforbindelser til alle dele af landet og forbedre vilkårene for at forske i ny teknologi og fremme infrastrukturer, der kan styrke udvekslingen af viden, udbygge samarbejdet mellem erhvervsvirksomheder og forskningsmiljøer og skabe grobund for innovation.

Hvis ikke Danmark skal miste terræn i forhold til markedsandele og konkurrenceevne, bør vi opprioritere udviklingen af kunstig intelligens (AI), virtual reality, biosolutions- og robotteknologi.

Med de teknologiske fremskridt følger også en øget risiko for svindel og bedrageri. Især de små og mellemstore virksomheder er i risikozonen, og det er en samfundsopgave så vidt muligt at beskytte disse erhvervsdrivende imod cyber-kriminalitet.

 

 

Teknologi – en udfordring for de ældre

Den teknologiske udvikling foregår med voldsom fart, og det er ikke underligt, at mange bliver hægtet af. Vi skal derfor tage hensyn til de ældre og andre, som har svært ved at følge med og tilegne sig de nødvendige kompetencer. Dansk Folkeparti er tilhænger af kontanter og modsætter sig ethvert forsøg på afskaffelse af kontante penge. En overgang til alene at kunne betale digitalt vil være en udfordring for de mange, som ikke ejer eller ønsker at eje den nyeste teknologi inden for mobiltelefoner eller andre digitale betalingsmuligheder. Rigtig mange mennesker i lang tid fremover vil foretrække kontanter, som derfor skal bevares som betalingsmiddel. Dette skal samfundet respektere.