“Aftalen er mest af alt noget systemsnak, der med sikkerhed vil skuffe såvel de ældre som deres pårørende og ansatte i ældreplejen”.
Dansk Folkepartis ældreordfører Pia Kjærsgaard har ikke meget fidus til den aftale om en såkaldt ældrereform, som regeringen og et flertal af partier i Folketinget kunne præsentere for nogle dage siden.
Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti blev smidt ud af forhandlingerne, inden de rigtig kom i gang, og hun er mildest talt ikke imponeret over dét, der endte med at komme ud af forhandlingerne.
Ældreminister Mette Kierkgaard har kaldt aftalen et ”syvmileskridt for at skabe det gode ældreliv”. Dansk Folkeparti ser dog kun små hop på stedet. Aftalen løser ikke de grundlæggende problemer med for få ressourcer, for lidt omsorg og for få plejepladser, lyder det.
Hvor er pengene?
Først og fremmest er der for få penge. Der er kun afsat 3,3 milliarder kroner i aftaleperioden og det varige løft er på knap 1 milliard kroner årligt fra 2027, og det fremgår ikke, om pengene er øremærkede. Derfor er der risiko for, at pengene ender som almindelige bloktilskud.
”Jeg anerkender, at ældreaftalen på flere områder styrker de ældres frie valg og sikrer mere kontinuitet og kvalitet i plejen – hvis altså kommunerne følger trop og ikke falder for fristelsen til at lade de flere penge indgå i de almindelige kommunale budgetter. Og det er netop problemet, som vi har set det i årevis. Der er afsat 3,3 milliarder kroner i aftaleperioden. Dansk Folkepartis forslag var 6,5 milliarder kroner, men det krav nåede ikke engang frem til forhandlingsbordet. Hvorfor? Fordi vi bogstavelig talt blev lukket ude af forhandlingerne,” skriver Pia Kjærsgaard i et indlæg på mediet Seniormonitor.
Langt fra statsminister-løfter
Der er ikke sat penge af til flere plejehjem, og der er heller ikke skrevet noget ind i aftalen om minimumskrav til bad og rengøring, konstaterer Pia Kjærsgaard.
“Den nye aftale er meget langt fra den ældrereform, som statsministeren har stillet danskerne i udsigt. Vi kommer ikke udenom sagens kerne: det koster bare flere penge, hvis vi vil sikre et anstændigt pasningsniveau for vores ældre,” skriver Pia Kjærsgaard på Seniormonitor.