Kommunerne
Dansk Folkeparti er tilhænger af det kommunale selvstyre, men finder det problematisk, at for mange kommuner har valgt at nedprioritere eksempelvis ældreplejen gang på gang. Kan kommunerne ikke forvalte den frihed, der ligger inden for det kommunale selvstyre, er Folketinget forpligtet til at blande sig.
Kommunalreformen har på mange områder været en fiasko. Eksempelvis har den ført til en eksplosion i administrativt ansatte – helt imod intentionen. Dansk Folkeparti vil derfor have kommunalreformen fra 2007 taget op til revision. I mange geografisk store kommuner har kommunalbestyrelsen haft alt for stort fokus rettet mod kommunens største by og forsømt de mindre byer. Borgerne skal have mulighed for gennem lokale underskriftsindsamlinger at vende tilbage til de mindre kommuner fra før 2007. Ligeledes ønsker Dansk Folkeparti, at kommunerne forpligtes til at drage omsorg for de mindre bysamfund f.eks. ved at understøtte arbejdet i landsbylaug og gennemføre høringer forud for væsentlige beslutninger, der påvirker lokalmiljøet, eksempelvis skolelukninger.
Kommunal- og regionalvalg
Fordelingen af mandater ved kommunal- og regionsrådsvalg bør fremover foregå efter Sainte-Laguës metode i stedet for den D’Hondtske fordeling. Den D’Hondtske metode tilgodeser de store partier i udstrakt grad og kan bl.a. betyde, at et parti opnår absolut flertal i en kommunalbestyrelse, selvom partiet ikke har fået over 50 procent af stemmerne. Det er ikke rimeligt.
Regionerne
For Dansk Folkeparti er struktur ikke det afgørende, når det kommer til sundhedsvæsenet. For os er det afgørende, at danskerne – uanset hvor i landet de bor – kan modtage en hurtig og kvalificeret behandling. Om dette skal ske i de nuværende regioner eller en anden struktur, er ikke afgørende, men Dansk Folkeparti finder det vigtigt, at vort sundhedssystem har en lokal politisk forankring, hvor borgerne kan holde politikerne ansvarlige for deres beslutninger i stedet for at ansvaret uddelegeres til professionelle bestyrelser, som borgerne ikke kan stille til regnskab.
Handicapområdet skal fjernes fra kommunerne og overføres i tværkommunale samarbejder med enten egne budgetter eller som en del af sundhedsbudgettet.