Holdninger

Indenrigspolitik

Vi mener

  • Dansk Folkeparti ønsker flere folkeafstemninger om såvel landspolitiske som kommunale anliggender
  • Dansk Folkeparti ønsker en revision af kommunalreformen fra 2007, så borgere i de sammenlagte kommuner får mulighed for at genetablere gamle, etablere nye eller tilslutte sig andre kommuner.
  • Folketingsmedlemmernes lønnings- og pensionsforhold skal ændres på en måde, så de kan vinde folkelig forståelse og opbakning.

VI MÅ STYRKE DET LOKALE DEMOKRATI OG DE MINDRE BYSAMFUND

Grundloven har været danskernes værn mod overdragelse af dansk suverænitet siden 1849. Grundloven sikrer danskerne en række rettigheder og forpligter samtidig danskerne på Danmark og det danske fællesskab. Dansk Folkeparti ser ingen anledning til at revidere i Grundlovens bestemmelser.

Kongehus og folketing

Dansk Folkeparti er tilhænger af det danske kongehus og det konstitutionelle monarki. Monarkiet er en enestående måde at sikre kontinuitet og folkelig opbakning til et statsoverhoved. Kongehuset har både historisk og aktuelt repræsenteret Danmark på fornemste vis både i Rigsfællesskabet og under erhvervsfremstød og andre rejser i udlandet.

Folketingsmedlemmerne skal have tilstrækkelige muligheder for at varetage deres forpligtelser. Lønninger, eftervederlag og pensionsforhold skal imidlertid indrettes på en måde, der kan vinde folkelig forståelse og opbakning.

Kommunerne

Dansk Folkeparti er tilhænger af det kommunale selvstyre, men finder det problematisk, at for mange kommuner har valgt at nedprioritere eksempelvis ældreplejen gang på gang. Kan kommunerne ikke forvalte den frihed, der ligger inden for det kommunale selvstyre, er Folketinget forpligtet til at blande sig.

Kommunalreformen har på mange områder været en fiasko. Eksempelvis har den ført til en eksplosion i administrativt ansatte – helt imod intentionen. Dansk Folkeparti vil derfor have kommunalreformen fra 2007 taget op til revision. I mange geografisk store kommuner har kommunalbestyrelsen haft alt for stort fokus rettet mod kommunens største by og forsømt de mindre byer. Borgerne skal have mulighed for gennem lokale underskriftsindsamlinger at vende tilbage til de mindre kommuner fra før 2007. Ligeledes ønsker Dansk Folkeparti, at kommunerne forpligtes til at drage omsorg for de mindre bysamfund f.eks. ved at understøtte arbejdet i landsbylaug og gennemføre høringer forud for væsentlige beslutninger, der påvirker lokalmiljøet, eksempelvis skolelukninger.

 

Kommunal- og regionalvalg

Fordelingen af mandater ved kommunal- og regionsrådsvalg bør fremover foregå efter Sainte-Laguës metode i stedet for den D’Hondtske fordeling. Den D’Hondtske metode tilgodeser de store partier i udstrakt grad og kan bl.a. betyde, at et parti opnår absolut flertal i en kommunalbestyrelse, selvom partiet ikke har fået over 50 procent af stemmerne. Det er ikke rimeligt.

 

Regionerne

For Dansk Folkeparti er struktur ikke det afgørende, når det kommer til sundhedsvæsenet. For os er det afgørende, at danskerne – uanset hvor i landet de bor – kan modtage en hurtig og kvalificeret behandling.  Om dette skal ske i de nuværende regioner eller en anden struktur, er ikke afgørende, men Dansk Folkeparti finder det vigtigt, at vort sundhedssystem har en lokal politisk forankring, hvor borgerne kan holde politikerne ansvarlige for deres beslutninger i stedet for at ansvaret uddelegeres til professionelle bestyrelser, som borgerne ikke kan stille til regnskab.

Handicapområdet skal fjernes fra kommunerne og overføres i tværkommunale samarbejder med enten egne budgetter eller som en del af sundhedsbudgettet.

Folkeafstemninger

Folkeafstemninger er et vigtigt instrument til at sikre befolkningens inddragelse i de politiske beslutninger. Dansk Folkeparti ønsker, at flere beslutninger underkastes folkeafstemninger. Folketinget har f.eks. hen over hovedet på danskerne afskaffet en helligdag, som danskerne har haft i mere end 300 år. Den slags beslutninger bør gøres til genstand for en folkeafstemning. I mange tilfælde vil det også være fornuftigt at lade befolkningen give sit besyv med i kommunale anliggender f.eks. i forbindelse med kommuneplaner, etablering af større kunstværker i det offentlige rum eller skolelukninger.

Der bør indføres en mulighed for, at et antal borgere i en kommune kan gennemtvinge en lokal folkeafstemning om en given sag. Dog skal kommunens budget ikke kunne underkastes en lokal folkeafstemning.