Vi mener

  • Dansk kulturpolitik skal styrke dansk sprog, kultur og traditioner.
  • Dansk kulturarv skal beskyttes og værdien heraf formidles til fremtidige generationer.
  • Kulturen skal være tilgængelig for alle danskere, uanset hvor i landet man bor.
  • Et righoldigt lokalt idrætsliv er vigtig for borgernes fysiske formåen, adspredelse og trivsel.

VI SKAL VÆRNE OM DANSK SPROG, KULTUR OG TRADITIONER

Danmark er sprogligt og kulturelt et meget lille område. Men det er vores, og det er dyrebart og unikt. Vores kulturpolitik skal derfor have ét klart mål: at værne om og styrke dansk kultur og sprog. Vores historie, sprog, tro og traditioner er vores fælles identitet. De binder os sammen på tværs af generationer og sociale skel og udgør fundamentet for den værdifulde tillid, som vores samfund og offentlige tilværelse bygger på.

 

Derfor er det afgørende at værdsætte vores fælles kulturarv og forstå vigtigheden af at beskytte de institutioner, der har vist sig at være bærende for vores fællesskab – eksempelvis folkekirken og det danske monarki.

Kultur spejler vores værdier

Kultur kan ikke overlades til markedskræfterne. Det er vores ansvar at bevare og formidle kendskabet til Danmarks historie og kultur og gøre den levende og nærværende for alle.

Vores litteratur, musik, kunst og historie er ikke blot fritidssysler – de er bærende søjler i vores samfundsbygning, vinduer til vores sjæl og spejle af vores værdier.

En stærk, levende og dynamisk kultur er fundamentet for vores identitet og selvforståelse som danskere, og det er vores fælles ansvar at sikre, at denne kulturarv ikke blot overlever, men blomstrer, så kommende generationer kan arve og berige den med samme stolthed og kærlighed, som vi har gjort.

Kultur skal nå ud i alle hjørner af landet. Vi skal væk fra livslang kunststøtte for kunstnere og i stedet oprette lokale kunstråd, hvor helt almindelige danskere også får lov til at bestemme, hvad vi støtter.

 

 

Kultur er stolthed over Danmark

Der er politiske og ideologiske strømninger, som vil have os til at glemme vores kultur og skamme os over vores historie. Det afviser Dansk Folkeparti. Vi danskerne har meget at være stolte over med vores historie og vores bidrag til verdens kulturarv. Hærværk mod den danske kulturarv skal straffes hårdt og konsekvent og kan ikke motiveres eller retfærdiggøres med politiske motiver.

Fælles sprog sætter ord på vores værdier

Vores fælles sprog er indgangen til forståelsen af danske traditioner, dansk åndshistorie og det danske folks karakter. Dansk Folkeparti mener, at vi skal føre en aktiv sprogpolitik med henblik på at beskytte og værne om vores modersmål. Derfor skal der indføres en sproglov, som sikrer, at offentlige institutioner – herunder undervisningssektoren – altid prioriterer det danske sprog og kun anvender fremmede betegnelser, når der er en særegen god begrundelse herfor.

Dansk kultur og historie skal formidles til fremtidens generationer af danskere. Derfor skal der sættes aktivt ind for at beskytte historiske bygninger; fra gravhøje til ruiner og slotte. Museer, der belyser dansk historie og lokalhistorie på fagligt højt niveau, skal tilgodeses økonomisk. Viden om dansk historie er forudsætningen for forståelse af nutiden. Det gælder såvel forhistorien som nyere dansk historie.

 

 

Forrang for det danske
Dansk litteratur – prosa som poesi, historisk som nutidig – skal fremmes blandt andet gennem bibliotekerne, der skal prioritere netop den danske litteratur i deres indkøbsmønstre. Bøger skal i udgangspunktet alene indkøbes på dansk, skandinaviske sprog og på hovedsprogene.

Kunst- og naturhistoriske museer såvel som statsanerkendte museer skal i højere grad bruge deres kræfter på at formidle danske forhold og samspillet mellem danske og udenlandske omstændigheder.

Danske film og serier har generelt opnået et flot renommé i udlandet, og de skal derfor stimuleres yderligere ved at støtte produktioner, hvor sproget altovervejende er dansk.

Teater, opera, revyer og idræt
Danmark har en fornem tradition inden for teater, ballet og opera, hvor dignitarer som Ludvig Holberg, August Bournonville, Helge Rosvænge, Carl Nielsen og H.C. Andersen har sat Danmark på verdenskortet. Dansk Folkeparti ønsker, at såvel historiske som aktuelle danske bidrag til scenekunsten fremmes. Kommunerne skal arbejde med at skabe et aktivt kulturliv med spillesteder og forsamlingshuse, hvor borgerne kan deltage i opbyggelige aktiviteter.

Den danske revytradition er et helt særligt dansk kendemærke. Det er en tradition, der skal holdes i hævd og understøttes som den særlige del af dansk kultur, som revyerne repræsenterer.

Mange danskere er aktive i idrætslivet. Kommunerne skal understøtte et bredt udvalg af foreningsbårne aktiviteter inden for fritidslivet med fokus på breddeidrætten. Det er vigtigt, at kommunerne – eventuelt i fællesskab – har idrætsfaciliteter, der gør det muligt for borgerne at dyrke gængse idrætsgrene.

DR’s politiske slagside
DR har som sit hovedformål at styrke og formidle dansk kultur og historie. Sammen med TV2 skal de være vores fælles stemme og hukommelse – noget, vi alle kan være en del af. Dansk Folkeparti ønsker at fastholde DR som national public service-kanal. Men der skal lægges langt mere vægt på dansk historie, tradition og kultur. DRs politisering skal ses efter i sømmene og stoppes. Derfor ønsker Dansk Folkeparti en uafhængig undersøgelseskommission til at gennemgå og sikre, at DR ikke leverer nyheder med slagside, som er ideologi og politik frem for neutrale nyheder og fakta.

DR skal gøre hele sit righoldige arkiv tilgængeligt for danskerne, der har betalt det over licensen. Dansk Folkeparti vil arbejde på igen at få et levedygtigt, folkeligt og populært alternativ til DR’s taleradio. Det er afgørende vigtigt, at der er et privatdrevet public service alternativ til DR på radioniveau. Radio 24Syvs succes viste, at et sådant initiativ kan vinde popularitet hos danskerne.

 

 

Mere lokal presse, TV og radio
TV2 TV2 bør privatiseres, men fastholdes på en public service-forpligtelse, der stiller visse krav til karakteren af TV2’s udsendelser og fastholder de regionale TV2-stationers placering i tv-billedet. Dansk Folkeparti ønsker at der oprettes to til tre nye regionale stationer med henblik på at sikre en bedre dækning af områder, der i dag forbigås.

Det er nødvendigt at understøtte den lokale dags- og ugepresse. I store dele af landet har man ikke længere en lokal ugeavis. Det er et demokratisk problem, hvis der er for lidt offentlighed omkring lokale politiske beslutninger, og hvis kun personer, der udviser en aktiv interesse for politiske forhold, f.eks. er med i lukkede grupper på Facebook, kan få daglig indflydelse.

Dansk Folkeparti ønsker også at understøtte lokalradioer, der har en virkelig lokal forankring, og som lægger vægt på nyheds- og kulturformidling.

Dansk Folkeparti ønsker at internettet skal være så frit som muligt, men det er nødvendigt at etablere bedre muligheder for alders bekræftelse, så vi beskytter vores børn imod at modtage informationer og oplevelser, der ikke er alderssvarende.

For Dansk Folkeparti handler det om at beskytte det, der gør os til danskere: vores kultur, vores sprog og vores historie. Det er ikke bare politik. For os er det et spørgsmål om hjerte og sjæl.