Holdninger

Rigsfællesskabet

Vi mener

  • Dansk Folkeparti er tilhænger af Rigsfællesskabet og ønsker derfor i et respektfuldt forhold til både Grønland og Færøerne at sikre en fælles fremtid til gensidig nytte.

DANMARK, GRØNLAND OG FÆRØERNE ER BUNDET SAMMEN AF HISTORIEN

Forbindelsen mellem Danmark, Grønland og Færøerne er mere end tusind år gammel. Da vikingerne i 875 opdagede og bosatte sig i Grønland, blev grunden lagt til det historiske fællesskab mellem vores folk. Selvom de sidste nordboere uddøde i begyndelsen af 1400-tallet, blev forbindelsen aldrig brudt. Det samme kan siges om Færøerne, hvor nordiske vikinger i 800-tallets begyndelse kom til og fortrængte de bosiddende irske munke, der havde været på øerne siden 600-tallet. Det er således vikingernes efterkommere, der i dag befolker Færøerne.

Færøerne har taget selvstyret alvorligt

Danmark, Grønland og Færøerne har med hver sine forskelligheder udgjort et stærkt fællesskab i århundreder og hører sammen. Vi vil derfor bekæmpe alle forsøg på at opsplitte Rigsfællesskabet. Til gengæld har vi forståelse for ønsker fra både Færøerne og Grønland om at overtage ansvarsområder, når det giver mening. Det har især været tilfældet for Færøerne, som på imponerende vis har taget sit selvstyre alvorligt. Det kalder på respekt.

Grønlandsk selvstyre har slået fejl

Den grønlandske selvstyreordning derimod har vist sig som en fiasko. Forholdene på en række af de områder, som den grønlandske regering har overtaget ansvaret for – ikke mindst børne- og socialområdet – sejler, og det er svært at få øje på, hvor den grønlandske befolkning har fået gavn af, at Danmark har givet slip. Rigsfællesskabet kan ikke tolerere, at det grønlandske selvstyre ikke beskytter børn imod overgreb. Danmark skal derfor kunne gribe ind over for omsorgssvigt og overgreb i Grønland, hvis de grønlandske myndigheder svigter sin opgave.

 

Grønlandsk løsrivelse urealistisk

Fuld grønlandsk selvstændighed er ingen realistisk mulighed. Den grønlandske befolknings beskedne størrelse, spredt ud over et stort geografisk område med store klimatiske udfordringer sammenholdt med Grønlands vigtige geostrategiske placering, umuliggør reel grønlandsk selvstændighed, som under alle omstændigheder kun vil kun gælde de dele af Grønland, der bebos af grønlændere. Østgrønland vil altid være dansk, som det blev slået fast i 1933 af den internationale domstol i Haag. Desto mere betoner Dansk Folkeparti nødvendigheden af, at denne væsentlige del af Grønland fortsat territorialhåndhæves af Danmark.

Fælles rige – fælles rigdom

Undergrunden i Riget er Rigets fælles ejendom. Ligesom grønlændere og færinger har haft gavn af den danske olie- og gasudvinding i Nordsøen, skal danskerne også have gavn af mineraludvinding i Grønland. Den skal forvaltes af fællesejede, offentlige selskaber i en rimelig fordeling mellem Danmark og Grønland.

I Rigsfællesskabets skal medlemmerne kunne handle frit med hinanden. Derfor ønsker Dansk Folkeparti, at de toldbarrierer, som EU har opstillet mellem Færøerne og Grønland på den ene side og Danmark på den anden, skal fjernes. Det er uacceptabelt, at Det Danske Rige deles op af Den Europæiske Union.

Værnepligt på Grønland og Færøerne

Grønlændere og færinger skal som danskere også underlægges værnepligt. Værnepligten skal kunne gennemføres i henholdsvis Grønland og Færøerne.

Elever i den danske folkeskole skal have et større kendskab til Grønland og Færøerne. Derfor skal hele Rigsfællesskabets historie og kultur fylde mere i folkeskolen, hvor eleverne skal have kendskab til de grønlandske og færøske sprog, læse grønlandsk og færøsk litteratur og indføres i den grønlandske og færøske musiktradition.