Styrk ungdomsuddannelserne
I dag uddanner vi alt for mange akademikere og alt for få faglærte. Derfor bør vi hæve adgangskravene til de gymnasiale uddannelser, så kun de studerende, der både har de akademiske forudsætninger og en stærk motivation for at gennemføre uddannelsen, får adgang. Det er helt afgørende for, at vi kan opretholde det høje faglige niveau, der skal til for at forberede de unge på de udfordringer, som de vil møde på de videregående uddannelser. Samtidig erkender vi, at vi i dag og i fremtiden mangler faglærte, og derfor må styrke vores erhvervsskoler.
Vi skal have flere varme hænder, og det opnår vi kun ved at hjælpe erhvervsskolerne med at få flere elever. I dag bruges der ca. otte gange så mange skattekroner på en studerende med en lang videregående uddannelse som på en elev på en erhvervsuddannelse. Det er en urimelig skævhed, som der skal rettes op på, hvis erhvervsuddannelserne skal kunne tiltrække flere unge.
Lån og elevløn
Statens Uddannelsesstøtte skal fortsat tildeles som en kombination af støtte og lån på erhvervsskoler, professionsbacheloruddannelse og på universiteternes bachelor-uddannelser. Vi mener til gengæld, at uddannelsesstøtten på kandidatuddannelserne bør gøres lånebaseret, og vi i stedet bør give pengene til de økonomisk trængte erhvervsuddannelser. På den måde kan vi rette op på skævheden mellem de akademiske uddannelser og erhvervsuddannelserne og forhåbentlig sikre flere erhvervsuddannede unge. Vi foreslår, at elevlønnen på erhvervsuddannelserne gøres skattefri, så unge, der er begyndt på uddannelsen før de er 25 år, vil få et langt større rådighedsbeløb i løbet af deres uddannelse.