MINDEORD: Søren Krarup (1937-2023) blev aldrig politiker, selv om han sad i Folketinget i 10 år. Dertil var hans afsmag for politikere for stor. Men hans indflydelse på dansk politik, ikke mindst på opgøret med en forfejlet dansk udlændingepolitik, har været enorm. Og hans forfatterskab står som det ubestridt største bidrag til dansk åndshistorie i det 20. århundrede. Morten Messerschmidt skriver mindeord om Søren Krarup
Af Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti
Da Søren Krarup i 2019 udgav sin sidste bog ”Dansk genmæle” blev den lanceret som ”et farvel til offentligheden”. Det var den toogtredivte bog i rækken som Søren Krarup havde forfattet. I sine sidste år blev han desværre ramt af Alzheimers men med ”Dansk genmæle” satte Krarup et værdigt punktum for et forfatterskab, der for eftertiden må stå som det ubestridt største bidrag til dansk åndshistorie i det 20. århundrede.
Jeg har ladet mig fortælle, at mange betragter Søren Krarups forfatterskab som svært tilgængeligt. Men jeg er faktisk ikke enig. Søren Krarups pen løber utvunget og florlet og selvom flere af værkerne fordrer et vist kendskab til filosofi, historie og kristendom, så kan man selv uden dette få udbytte af bøgerne, der samlet tegne et billede af en forfatter med fødderne solidt plantet i den konkrete virkelighed afsværgende sig flygtige ideologiske tanker og utopier. Jeg husker engang Søren Krarup, efter at en kollega havde nævnt at vedkommende savnede visioner i et forslag fra regeringen, svare, at visioner er noget man får, når man er syg….
Jeg tror i virkeligheden at Søren Krarup helst vil huskes for sit forfatterskab.
Men Søren Krarup var også i Folketinget som medlem af Dansk Folkeparti igennem ti år fra 2001-2011. Politiker blev han dog aldrig. Faktisk var afsmagen for politikere så enorm, at det alene næsten var tilstrækkeligt for Krarup til at afslå tilbuddet om at blive folketingsmand. Men ved nærmere eftertanke mente Krarup, at han aftjente sin nationale værnepligt gennem de ti år i Folketinget. I de ti år var han en af arkitekterne bag det opgør med den forfejlede udlændingepolitik som fandt sted efter det han selv kaldte ”systemskiftet” med reference til indførelse af parlamentarismen i 1901. Så stort og betydeligt et vandskel anså Søren Krarup opgøret med udlændingepolitikken for at være at sammenligningen med indførelsen af parlamentarismen i 1901 var på sin plads. Og jeg er enig – og så var det endda næsten præcis 100 år efter.
Når jeg starter der i stedet for med en eller anden anekdote om mine personlige oplevelser med Søren Krarup, så er det fordi, jeg er sikker på, at det er der Søren Krarup helst ville starte. Søren Krarup var alt andet end en rørstrømsk mand. Han var virkeligheden tro – og ikke begejstret for sentimentale indfald og sødladenhed. Men det gjorde ham bestemt ikke til noget ufølsomt menneske. Fremstillingen af Søren Krarup og Jesper Langballe som de ”sorte præster” er så langt fra virkeligheden som man kan komme.