DFs næstformand Majbritt Birkholm arbejder med grænseoverskridende kriminalitet. Hun er glad for, at Danmark har bevaret sit EU-retsforbehold
Af Steen Trolle | Foto: Asger Garde
Majbritt Birkholm er træt af løgne og skræmmebilleder fra EU-partierne: Om dansk økonomi, der ville blive ødelagt, hvis vi ikke erstattede kronen med euroen, og om retsforbeholdet, der skulle afskaffes, fordi vi ellers ville blive kørt ud på et sidespor i det internationale politisamarbejde.
”Det passede jo slet ikke,” siger Majbritt Birkholm, der er næstformand for Dansk Folkeparti og nummer to på DFs liste til Europa-Parlamentsvalget.
Majbritt Birkholm ved hvad hun taler om. Hun er politibetjent og arbejder som efterforsker i National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), hvor hun jagter bagmænd i organiserede kriminelle bander, herunder rocker- og narkobander og østeuropæiske tyvebander. Mange af disse sager er grænseoverskridende, og derfor ved Majbritt Birkholm, at dansk politis samarbejde med andre EU-landes politi og Europol fungerer fremragende, selv om danskerne i 2015 sagde nej til at afskaffe retsforbeholdet, så vi fortsat står udenfor det retlige samarbejde i EU.
2000 års fængsel
”Det internationale politisamarbejde har aldrig været bedre. Vi samarbejder med rigtig mange lande, både indenfor EU og mange andre lande, bl.a. USA. Det har intet med EU at gøre. Det skyldes, at vi har fælles interesser,” siger Majbritt Birkholm.
Hun nævner som eksempel, at NSK i 2022 fik organiserede kriminelle idømt i alt ca. 2000 års fængsel, efter at det lykkedes fransk politi at bryde en krypteret tjeneste, som narkokriminelle benyttede.
”Vi har også et fint samarbejde med Europol (den Europæiske Unions politienhed, red.). I valgkampen har jeg hørt påstande om, at vi ikke længere har kontor hos Europol i Haag. Jamen, det passer ikke. Vi har et fint kontor i Haag. Jeg besøgte det selv for et par måneder siden,” siger Majbritt Birkholm.
Vi kan gå længere uden EU
Faktisk giver retsforbeholdet Danmark nogle efterforskningsmæssige fordele, forklarer DF-næstformanden. Det blev senest dokumenteret i forbindelse med den såkaldte Hanne Witt-sag, hvor en 53-årig mand blev anholdt og nu står tiltalt for drabet på en 23-årig kvinde nytårsnat i 1990.
”Gennembruddet i den sag fik vi, fordi vi i Danmark kan bruge genetisk slægtssøgning. Det ville ikke have været muligt med retsforbeholdet, for i EU er det ikke tilladt at benytte genetisk slægtssøgning”.
Verdens bedste politi
Ansigtsgenkendelse er en anden mulighed. Metoden er forbudt i EU, men bruges eksempelvis i Storbritannien, hvor politiet netop har afsløret en større gruppe voldtægtsmænd ved hjælp af ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens.
”Hvis vi ønsker at bruge lignende metoder i Danmark, kan vi indføre det i morgen på grund af retsforbeholdet. I resten af EU er det ikke tilladt,” siger Majbritt Birkholm.
Påstanden før afstemningen om retsforbeholdet var, at dansk politi risikerede ikke at kunne få direkte adgang til informationsdatabaserne i Europol, hvilket ville forsinke efterforskning.
”Fakta er, at andre lande gerne vil samarbejde med Danmark, fordi vi har verdens bedste politi. Vi har dygtige, veluddannede betjente, verdens mindste korruption og en meget høj opklaringsprocent. 96 procent af alle drab opklares i Danmark. I USA er det kun 45 procent,” siger Majbritt Birkholm.
Træt af symbolpolitik
Hun er tilhænger af europæisk frihandel. Ellers ser Majbritt Birkholm kritisk på EU, som bliver stadig mere magtfuldt på bekostning af nationalstaterne
”Når jeg spørger mig selv, hvilke store, vigtige beslutninger, der er truffet i EU, så kan jeg ikke få øje på nogen. I stedet får vi proppet en masse symbolpolitik ned i halsen, så som barselsregler, fastmonterede plastikkapsler, tidsregistrering osv. Det er på tide at sige fra,” siger Majbritt Birkholm.