Nyheder

Mette Frederiksens Rwanda-plan viste sig at være valgflæsk

Mette Frederiksens Rwanda-plan viste sig at være valgflæsk

“Det var ren valgflæsk fra Mette Frederiksens side”.

Sådan siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Kofod om den daværende S-regerings stort anlagte plan om at flytte asylbehandlingen til den centralafrikanske stat Rwanda.

Planen blev lanceret i Socialdemokratiets store udlændingeudspil fra 2018, og i Mette Frederiksens første regeringsperiode blev der underskrevet en fælles erklæring med Rwanda om at arbejde for et dansk asylbehandlingscenter i det afrikanske land.

Men efter at Storbritannien mandag aften vedtog en lov, som gør det muligt at sende  asylansøgere til behandling i netop Rwanda, så afviser SVM-regeringen nu at gøre det samme. I stedet vil regeringen afvente, at der laves en fælles EU-løsning om asylbehandling i et tredjeland.

DF vil fremsætte Rwanda-forslag

Derfor mener Peter Kofod, at Socialdemokratiets Rwanda-plan har vist sig at være valgflæsk:

“Man har ikke gjort noget som helst, og nu fejer man det så bare til side og siger, at vi må lige vente på, at der sker noget nede i Bruxelles,” siger Peter Kofod til DR.

Dansk Folkeparti vil nu fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at etablere et dansk modtagecenter i Rwanda.

“Det er jo et forslag, som Socialdemokratiet tidligere har sagt, man ville bakke op, så regner vi selvfølgelig med, at regeringen vil vedtage det forslag,” siger Peter Kofod til DR.

Minister: Intet løftebrud

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybad Bek (S) afviser, at Socialdemokratiet er løbet fra sine løfter. I stedet er der tale om, at situationen har udviklet sig, så der nu er flere lande, der ønsker et modtagecenter uden for Europa. Derfor giver det ikke mening, at Danmark går enegang, mener ministeren, som ellers tidligere har erklæret, at Danmark bør gå forrest og lave en aftale med Rwanda alene.

“Vi arbejder for at skabe den store samlede løsning, som vi også stillede i udsigt i sin tid. Og den kan bedst skabes ved at gøre det på europæisk niveau,” lyder det fra Kaare Dybvad Bek.