Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann er ’megastolt’ og glad over aftale om arbejdspligt, som DF har indgået med regeringen og Danmarksdemokraterne. Aftalen tvinger arbejdsløse udlændinge i arbejde.
“De har kunnet ligge på sofaen hele dagen og se Al Jazeera for danskernes penge. Det sætter vi nu en stopper for”.
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann får lynhurtigt talt sig varm, når han bliver spurgt til den aftale om arbejdspligt, som DF var med til at indgå sammen med regeringen og Danmarksdemokraterne i starten af oktober.
Aftalen betyder, at arbejdspligt fra 1. januar 2025 bliver en del af kontanthjælpssystemet. Det betyder, at alle, der ikke opfylder opholdskravet (dvs. har boet i Danmark mindst ni af de sidste 10 år) og ikke har været i fuldtidsbeskæftigelse i mindst to et halvt år, skal sættes i arbejde for at få en ydelse udbetalt.
Som det ser ud lige nu, vil kravet berøre ca. 22.000 personer. Langt størstedelen har ikke-vestlig baggrund. Hvor de hidtil, med Nick Zimmermanns ord, har kunnet dovne den på sofaen for danskernes penge, må de fremover i gang med spand og fejekost.
“Når man lever af danskernes penge, skal man selvfølgelig bestille noget for dem. Det manglede bare. Det burde være gennemført for længst, men der har været en politisk naivitet og berøringsangst overfor at stille krav til udlændinge. Men nu sker det, og det er jeg meget tilfreds med,” siger Nick Zimmermann.
Megastolt og glad
Zimmermann rejste selv et forslag om arbejdspligt, da han stillede op til byrådet i Randers i 2017. Dengang blev forslaget betegnet som diskriminerende af forargede lokale socialdemokrater, som ikke ville høre tale om, at indvandrere skulle tvinges i beskæftigelse.
“Det har været en vigtig sag for mig, siden jeg blev aktiv i politik, så jeg er da megastolt og glad over, at det nu endelig lykkes. Endda sammen med Socialdemokratiet,” siger Nick Zimmermann
Aftalen gennemføres i to etaper. 1. januar 2025 bliver de første ca. 12.000 personer omfattet, og 1. juli følger de sidste 10.000. De skal som udgangspunkt arbejde i 37 timer i nyttejobs, f.eks. rengøring af offentlige toiletter, vask af kommunale biler eller oprydning på offentlige arealer.