“En benægtelse af Israels ret til at eksistere krænker grundlæggende værdier, som demokratiske stater som Danmark bygger på”.
Sådan lyder det blandt andet i et beslutningsforslag fra Danmarksdemokraterne, der med forslaget vil sikre, at ingen får dansk statsborgerskab, hvis de ønsker Israel fjernet fra verdenskortet.
Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skød dog hurtigt forslaget ned med henvisning til, at det mest af alt er af symbolsk betydning.
“Vi kan jo ikke kontrollere, hvad folk tænker, selvom de skriver under på et dokument, hvor der står, at du anerkender Israel”, lød det blandt andet fra den socialdemokratiske minister, da forslaget blev førstebehandlet onsdag formiddag.
Ifølge statsløsekonventionen vil f.eks. statsløse palæstinensere heller ikke kunne være omfattet af kravet. En konvention som forslagsstillerne fra Danmarksdemokraterne ikke vil ud af.
Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Mikkel Bjørn, gik ordføreren fra Danmarksdemokraterne, Kim Edberg Andersen, på klingen i forhold til spørgsmålet om de statsløse palæstinensere, der uanset hvad vil være undtaget fra et eventuelt krav om, at man skal anerkende staten Israel. En gruppe som Kaare Dybvad Bek også betegnede som “dem, der nok har allermest brug for at anerkende Israel”.
“Det gør jo det her forslag en smule mærkeligt. Med den ene hånd vil man gerne have, at dem der ansøger om dansk statsborgerskab skal anerkende staten Israel, men med den anden hånd siger man så, at det skal de ikke alligevel, hvis de er statsløse (…). Vi synes sådan set, det er et fint forslag, men det er jo faktisk kun Dansk Folkeparti, der er villige til at føre det ud i livet, selvom det er Danmarksdemokraterne, der har stillet det”, sagde Mikkel Bjørn under debatten i folketingssalen om forslaget.
Samtlige regeringspartier afviste i øvrigt at stemme for forslaget.