Nyheder

Tusindvis af ældre risikerer at miste deres rengøringshjælp

Tusindvis af ældre risikerer at miste deres rengøringshjælp

Regeringens nye ældrereform kan få store konsekvenser for tusindvis af ældre, der risikerer at miste deres private rengøringshjælp. Trods advarsler fra både kommuner og virksomheder nægter ældreminister Mette Kierkgaard (M) at ændre kurs. Det får nu Dansk Folkeparti til at reagere.

 

Dansk Folkeparti kæmper for de ældre Dansk Folkepartis ældreordfører, Pia Kjærsgaard, har kaldt ministeren i samråd for at få svar på, hvorfor regeringen ikke lytter til den massive kritik.

”Ministeren gentager bare de sædvanlige floskler om, at alt nok skal blive godt, men hun forholder sig ikke til den alvorlige kritik fra både virksomheder og kommuner. Det er sølle, og det er dybt ærgerligt, at en så stor reform ikke fungerer bedre,” siger Pia Kjærsgaard. (Pia Kjærsgaard kræver minister i samråd efter nye problemer for de ældre: – Det er sølle | avisendanmark.dk).

Avisen Danmark har afdækket, hvordan virksomheder og kommuner kæmper med at opfylde de nye, stramme krav i reformen. En af dem, der står til at blive hårdt ramt, er Mie Kristensen, daglig leder af rengøringsfirmaet Clean Service.

 

Store problemer for private virksomheder Hendes firma har 17 ansatte, der dagligt besøger ældre i Viborg og Randers for at gøre rent. Men fra 1. juli kan det være slut. Fremover kræver loven, at virksomheder ikke blot leverer rengøring, men også personlig pleje, genoptræning og rehabilitering.

Det betyder, at små rengøringsvirksomheder pludselig skal ansætte SOSU-assistenter, sygeplejersker og ergoterapeuter – uden at vide, hvor mange ældre de skal hjælpe, eller hvor meget tid deres medarbejdere skal bruge.

”Det er fuldstændig urealistisk. For os vil det betyde afskedigelser, det er ikke bare en mulighed, det bliver en realitet,” siger Mie Kristensen.

 

Helhedspleje lyder godt – men rammer de svageste ældre Pia Kjærsgaard advarer om, at reformen vil ramme både virksomheder og ældre – især de mest sårbare i landets yderområder.

”Helhedspleje lyder fint på papiret, men realiteten er en helt anden. Alle eksperter og fagfolk siger, at det ikke kan lade sig gøre i praksis. Det er derfor utrolig trist, at regeringen ikke lytter, når loven skal gælde om få måneder,” siger Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkeparti vil fortsætte kampen for de ældres ret til at vælge deres egen leverandør og for en reform, der rent faktisk fungerer i virkeligheden. Vi insisterer på, at ministeren forklarer sig, og vi vil gøre alt for at beskytte vores ældre borgere fra en reform, der i sidste ende kan efterlade dem uden den hjælp, de har brug for.