Nyheder

Zimmermann skuffet over minister: Fik ingen løfter om penge til nedlagt akutlægebil

Indenrigs- og sundhedsmininster Sophie Løhde (V) afviser, at regeringen har et ansvar for, at Region Midtjylland skal skære voldsomt på sit sundhedsvæsenog bl.a. nedlægge akutlægebilen i Grenå. Regeringen har gjort sit, sagde hun onsdag til DFs Nick Zimmermann. Han kalder ministerens svar for udenomssnak.

Der var ingen løfter til borgerne på Djursland, da sundhedsminister Sophie Løhde (V) onsdag skulle svare på spørgsmål om akutlægebilen i Grenå, som et flertal i Region Midtjylland vil nedlægge.

Regionen er hårdt presset af store udgifter til Novo-medicinen Ozempic og Wegovy, og et flertal i regionen vil gennemføre en omfattende spareplan, der blandt andet indebærer, at fire akutlægebiler skal nedlægges og at åbningstiden på akutklinikken i Grenå skal beskæres kraftigt. Det har skabt voldsom røre på Djursland, hvor borgerne frygter en fremtid, hvor de skal køre 60 km til Randers, når de får et akut sundhedsproblem.

Nick Zimmermann forstår borgernes frustration, og han stillede onsdag følgende spørgsmål til Sophie Løhde i Folketingets spørgetid:

Hvorfor har ministeren ikke sørget for at give tilstrækkeligt med midler til, at Region Midtjylland havde kunnet undgå at nedlægge akutlægebilen og akutklinikken i Grenå?

Sophie Løhde: Der er penge nok

Men spørgsmålet fik ikke Sophie Løhde til at love ekstra penge til akutberedskabet på Djursland. Hun henviste i stedet til, at der i den nye finanslov, som blev præsenteret mandag, er afsat 50 millioner kroner i 2024 og 75 millioner kroner fra 2025 til at regionerne kan styrke akutberedskabet:

”Nu er det jo op til regionerne at lægge billet indpå midlerne i forhold til, hvor der er de største udfordringer, men jeg må på den baggrund klart afvise spørgerens (Nick Zimmermann, red.) præmis for spørgsmålet om, at regionerne ikke har fået tilstrækkeligt med midler,” sagde Sophie Løhde.

Ifølge sundhedsministeren har regeringen ”sat ind med målrettede initiativer” for at styrke sundhedsvæsenet. Regeringen har bl.a. indgået en akutaftale med regionerne til to milliarder kroner. Derfor har regeringen ikke har noget ansvar for, at Region Midtjylland må nedlægge flere akutbiler, mener Sophie Løhde.

”Man kan ikke klandre regeringen for det, for pengene til at sikre det, de er der,” sagde hun.

Skuffet DF’er

DFs Nick Zimmermann er alt andet end tilfreds med ministerens svar. Som han sagde i spørgetiden, kan borgerne på Djursland ikke bruge til noget, at der er sat penge af til initiativer andre steder:

”Hvad hjælper det en beboer ude på Djursland, der får hjertestop, at sundhedsministeren måske har sat et eller andet i værk inde i Københavnsstrup. Der er altså et akut behov for at få sendt hjælp ud til Djursland,” sagde Nick Zimmermann.

Efter spørgetiden var han skuffet over sundhedsministeren:

”Det var ren og skær udenomssnak, det der kom fra ministeren. Hun har ingen føling med, hvad der foregår ude på Djursland og Region Midtjylland. Finansministeren står igen og igen og fortæller, at der penge nok i statskassen. Jamen, hvis der er tilfældet, så lad os få dem ud og leve i regioner og kommuner. Der er brug for dem”.

Hvad burde regeringen gøre, synes du?

”Jeg vil opfordre ministeren til at få indkaldt til nogle sundhedsforhandlinger. Vi skal have nogle penge ud i systenet. Det nytter simpelthen ikke noget, at vores akutbiler og akutklinikker må lukke ned,” siger Nick Zimmermann.