Nyheder

En handicap-politik, der gør stærk

Vi er ikke gode nok til at sikre den rette hjælp til borgere med handicap. Danskere med handicap, der har krav på støtte og hjælpemidler, møder systematisk forhindringer i deres vej gennem kommunernes bureaukratiske labyrinter.

Kommunen visiterer selv, og skal samtidig selv afholde udgifterne. Det fungerer ikke. Der er talrige eksempler på svigt, hvor kommuner har forhalet eller afslået hjælp, selv når det har været lovpligtigt.

Eksempelvis havde 47 procent af sager om ledsagelse til voksne retlige mangler med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed. Problemet er gennemgående på alle områder. Derfor er det afgørende at vi følger op på handicapsagsbarometrenes konklusioner – handicappede skal ikke lades i stikken.

Vi ønsker bl.a.

  • Reel opsættende virkning for klager i handicapsager
  • Bindende retningslinjer for kommunernes sagsbehandlingstid
  • Bedre støtte til overgang fra barn til voksen
  • lettere adgang til specielle uddannelsestilbud målrettet borgere med handicap

Ledsageordningen skal også være for ældre

I dag stopper retten til at få bevilget ledsagertimer ved 67 år, men livet stopper jo ikke ved 67 – hverken for mennesker med eller uden handicap. Ledsagerordningen er afgørende for mange borgere med handicap, da det ofte er den eneste mulighed for at komme ud og deltage i samfundet.

Dansk Folkeparti ønsker at fjerne aldersgrænsen, så borgere kan få støtte, når behovet opstår – også efter 67 år. Ofte viser det sig jo, at en ægtefælle har stået for støtten, men også ægtefællen bliver jo ældre og får sværere ved at støtte. Vi foreslår desuden, at borgere, der i dag får hjælp fra familie eller venner, kan få en hvilende bevilling, så de kan få kommunens hjælp senere i livet, hvis eksempelvis en ægtefælle går bort.

Mere fleksible hjælperordninger for familier med handicappede børn

Familier med handicappede børn har i dag svært ved at planlægge hverdagen på grund af ufleksible hjælperordninger. Hjælpen bevilges efter forskellige regler, der ofte begrænser, hvornår og hvor den kan bruges. For eksempel kan et barn ikke deltage i en børnefødselsdag, fordi hjælpen er bundet til skolen, eller familien kan mangle pasning ved sygdom, da hjælpen kun dækker i skoletiden.

Dansk Folkeparti mener, at familierne selv bedst kan planlægge hjælpen. Vi foreslår derfor, at familierne får udbetalt et beløb svarende til deres bevilligede hjælpertimer og selv kan disponere over, hvordan timerne bruges. Dette tilbud skal være frivilligt, så familier kan vælge mellem den nuværende model eller selvadministration.

Idræt & frivillige fællesskaber

Idræt er mere end blot motion – det er stærke, frivillige fællesskaber som er lokalt forankret. Det er et sted, hvor man kan lære at samarbejde og hårdt arbejde betaler sig.

Det er en kilde til glæde, sammenhold og fysisk velvære for såvel ung som gammel.

Vi mener, at motion er en integreret del af ethvert sundt samfund og enhver sund kultur. Derfor skal vi også gøre mere for at skabe gode rammer for at alle børn, unge, voksne og seniorer har muligheden for at dyrke motion.

Eliteidrætten skal styrkes – Dannebrog skal ud i verden og vises frem med stolthed.