Store Bededag har alle dage for mig stået som ikke bare en helligdag og en fridag med tradition for varme hveder – men også en dejlig dag med forår i luften, blomstrende påskeliljer og konfirmationer. Sådan en dejlig traditionsbunden dag med tid til eftertanke, samvær med familien og måske en tur i kirke skulle det egentlig også have været i dag.
Men det synes Mette Frederiksen og Lars Løkke så ikke, at de længere kan unde os danskere.
Af komplet uforklarlige årsager besluttede SMV-regeringen som bekendt som en af sine allerførste gerninger at afskaffe Store Bededag med virkning første gang fra i år.
Forklaringen – som efterhånden er blevet mere og mere diffus og mystisk – gik i første omgang på, at det skulle være danskernes bidrag til krigen i Ukraine. Den forklaring er for længst faldet til jorden med et stort klask, for siden regeringens ukristelige beslutning har man ikke desto mindre pludselig fundet 10 milliarder kroner mere ovre i Finansministeriet.
Og så kan vi jo egentlig ikke bruge Mette Frederiksens krisefortælling til noget som helst – for den passer ikke!
Men Store Bededag, der blev indført helt tilbage i 1686 for hele rigsfællesskabet, findes stadig. For hverken Grønland eller Færøerne har afskaffet den – og her fejrer man altså stadig denne danske tradition som en fridag og helligdag. Her respekterer man sin arv og kultur og afskaffer ikke bare sine helligdage med et pennestrøg i et ministerium.
Derfor har jeg besluttet at tage til Færøerne sammen med Dot i disse dage. Der er noget storladent og imponerende over naturen, og så ser jeg naturligvis frem til at fejre Store Bededag her på Færøerne. Jeg har aldrig været i kirke på Færøerne og glæder mig til at opleve fællesskabet. Og jeg finder det naturligt at være her som en markering af étårsdagen for regeringens beslutning – for her ved jeg, at man er mere bevidst og stolt af sin kulturhistorie, end regeringen hjemme i København tydeligvis er.
Faktisk landede vi her i går – og nåede derfor også fejringen af færingernes flagdag den 25. april. Det færøske flag har en helt særlig historie, der er forbundet med Anden Verdenskrig, hvor den danske regerings feje samarbejde med Nazi-Tyskland nødvendiggjorde, at færingerne fik deres eget flag. På den måde er det færøske flag også for os danskere et smukt symbol på friheden.
I øvrigt er det værd at notere sig, at hundredvis af kirker i Danmark stadig markerer Store Bededag med gudstjenester, og i enkelte kommuner har man – bl.a efter opfordring fra Dansk Folkeparti – besluttet fortsat at bevare Store Bededag som en fridag for skoleelever.
For det er nemlig IKKE sådan, som en chef i Kirkeministeriet ellers bildte kalenderfirmaet Mayland ind, at Store Bededag ikke længere har nogen ”kristen eller kirkelig værdi”. Det har ministeren nu så heldigvis korrigeret. Og det betyder, at Mayland igen vil begynde med at markere Store Bededag i deres kalendere.
Og til alle jer, der desværre skal på arbejde i dag: Husk på det til næste folketingsvalg. Dansk Folkeparti har afsat penge i vores økonomiske plan, så vi naturligvis kan genindføre Store Bededag efter et valg.
Glædelig Store Bededag.
Med venlig hilsen,
Morten Messerschmidt