Nyheder

Landets pensionister har fortjent mere

Forhandlingerne om regeringens ældrereform er kørt helt af sporet, inden de overhovedet er kommet i gang. Det vil ende i en kæmpe skuffelse for både pensionister, pårørende og ansatte i ældreplejen, skriver Pia Kjærsgaard.

Lige nu foregår et af det mest besynderlige forhandlingsforløb, som jeg har oplevet i mine 40 år i Folketinget. Et forløb, der ville være til at dø af grin over, hvis ikke det handlede om noget så vigtigt som bedre forhold for de ældre.

Kort fortalt: Regeringen vil lave en reform af ældreområdet. Det er en reform, som statsminister Mette Frederiksen har investeret en masse personlig prestige i. Hun har været på flere (strengt spindoktorstyrede) plejehjemsbesøg, og i januar kunne man se statsministeren i en storstilet reklamekampagne, hvor hun drikker kaffe med en pensionist under overskriften ”Vi skal passe bedre på dem, der har passet på os”.

Nu er det så ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne, der skal forhandle reformen på plads. Men de forhandlinger er kørt helt af sporet, inden de overhovedet er kommet i gang.

I hvert fald hvis målet er en aftale, som reelt kan løfte ældreområdet.

Forhandlingerne var således slet ikke gået rigtigt i gang, før ministeren i sidste uge smed Dansk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten ud. Jeg havde selv i flere dage forsøgt at komme til et møde med ældreministeren. Men torsdag aften ringede hun til mig og sagde, at jeg ikke længere var velkommen. Uden at jeg havde haft mulighed for at fremlægge ét eneste krav fra DF.

Dansk Folkeparti er som bekendt det parti i Folketinget, der er mest optaget af ældres forhold. Så med os ude og én sølle milliard kroner at fordele blandt 98 kommuner (mere har regeringen nemlig ikke afsat – det meste er noget temmelig diffust noget med nye strukturer og selvbestemmelse), så er jeg ikke et sekund i tvivl om, hvordan det vil gå med denne ’ældrereform’. Den vil ende i en kæmpe skuffelse for både pensionister, pårørende og ansatte i ældreplejen.

Vi mener i Dansk Folkeparti, at landets trængte pensionister har brug for meget mere end det småtteri, regeringen er på vej med. Vi er ved at lægge sidste hånd på en økonomisk plan og her viser vi, hvordan det er muligt at give ældreområdet et løft, der virkelig kan mærkes.

Vi foreslår blandt andet:

  1. Alle pensionister, der i dag modtager fuldt pensionstillæg, skal have 1.000 kr. skattefrit pr. måned, svarende til 12.000 kr. om året.
  2. Der skal afsættes 6,5 mia. kr. til et værdighedsløft i ældreplejen. Der er desværre alt for mange eksempler på omsorgssvigt, utilstrækkelig service og umenneskelig behandling. Lad os nu en gang for alle få løftet ældreplejen til et værdigt niveau.
  3. Seniorpræmien, der skal gøre det attraktivt at blive på arbejdsmarkedet, bør udvides til 60.000 kr. i tre år efter folkepensionen. Vi har nemlig brug for, at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet.

Alt i alt er der tale om et markant løft til ældreområdet – langt bedre end det småtteri, som regeringen nu forhandler videre med andre partier om uden Dansk Folkeparti.

For ærligt talt: De ældre har fortjent bedre.